Bronzen beeld van "D'n Ballefrutter"

ingevoerd op 06-12-2017

Het college heeft dinsdag ingestemd met het voorstel voor het realiseren van een bronzen beeld van d’n Ballefrutter. Dit is het resultaat van een samenwerking tussen Stichting Karnaval Ballefruttersgat (SKB), de commissie Kunst en Cultuur en de gemeente. De kosten hiervoor zijn €  22.500,00, waarvan SKB € 7.500,00 gaat financieren met behulp van wervingsacties.

 

D’n Ballefrutter

Het beeld van een originele Ballefrutter is voor Goirle een waardevolle ode aan het ballefruttersambacht, niet alleen tijdens de carnavalsperiode maar voor altijd. De fabricage van kaatsballen is een van de oudste takken van nijverheid in Goirle. In de 17e eeuw werd Goirle steeds belangrijker en waren er contacten met de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. Het ging om zo’n 40.000 kaatsballen die hier in Goirle werden gefabriceerd! Het bronzen beeld wordt dan ook een realistische weergave van d’n Ballefrutter. Het beeld, dat wordt gemaakt door Jeanne van Midde, komt te staan aan de Thomas van Diessenstraat tegenover de hoofdingang van CC Jan van Besouw. Het schetsontwerp laat zien dat het beeld op een bank geplaatst wordt, zodat het nemen van een ’selfie’ met d’n Ballefrutter tot de mogelijkheden behoort. (een artistieke impressie ziet u in de bijlage)

 

Wervingsacties

Stichting Karnaval Ballefruttersgat gaat, om het bedrag te financieren, wervingsacties opzetten, gericht op de inwoners van de gemeente Goirle. De verwachting is dat de wervingsactie succesvol zal verlopen, omdat niet alleen carnavalsvierders verheugd zijn over het beeld, maar ook de ‘gewone’ Goirlenaar trots kan zijn dat het geschiedkundig symbool van Goirle in een bronzen beeld wordt vereeuwigd.

 

artistieke impressie beeld ballefrutter artistieke impressie beeld ballefrutter