Centrummanagement kan vijf jaar vooruit

Draagvlakmeting positief

Kandidaat notaris Peter Perton van Smeets &Weijmer Notarissen maakte maandag de uitslag bekend van de draagvlakmeting over het voortbestaan van de bedrijveninvesteringszone (BIZ) in het centrum van Goirle. Hij kon melden dat een ruime meerderheid van de ondernemers voor stemden. Het centrummanagement kan weer vijf jaar vooruit. “Dat is een nieuwe termijn in de huidige wet”, zei wethouder economische zaken Theo van der Heijden.

“Wij zijn erg blij met de positieve uitslag. Het is een teken van vertrouwen van de ondernemers in het huidige centrummanagement. Als gemeente juichen wij deze samenwerking toe. Wij denken dat met deze nieuwe termijn van vijf jaar verder gebouwd kan worden aan een toekomstbestendig centrum waar de bezoeker zich grenzeloos welkom voelt.  We feliciteren Stichting Centrum Goirle dan ook met het behaalde resultaat.”

 

Voor het slagen moest er aan drie voorwaarden worden voldaan:

50% of meer moet stemmen

Van de stemmers moet minimaal 2/3 voor zijn.

De voorstemmers moeten meer WOZ-waarde vertegenwoordigen dan de tegenstemmers. (WOZ staat voor wet waardering onroerend zaken – red))

 

90 ondernemers hebben een stembiljet ontvangen. 61 Ondernemers hebben hun stem uitgebracht. In totaal is dat 68%. Hiermee is aan de eerste voorwaarde voldaan.

Van de 61 stemmen is er 51 keer vóór gestemd. Dit is 84% en dus meer dan 2/3. Hiermee is aan de tweede voorwaarde voldaan.

De totale WOZ-waarde van de voorstemmers is hoger dan de totale WOZ- waarde van de tegenstemmers. Hiermee is aan de derde voorwaarde voldaan.
De totale WOZ-waarde in het centrum bedraagt 21 miljoen euro. De voorstemmers vertegenwoordigen 17 miljoen euro.

 

De draagvlakmeting is dus positief afgerond. Dit betekent dat er voor de komende vijf jaar weer een bedrijveninvesteringszone (BIZ) is vastgesteld en dat stichting Centrum Goirle voor de komende vijf jaar  kan blijven voortbestaan.

 

De BIZ regelt de financiering voor het centrummanagement. Het werkt als volgt. De gemeente heft belasting van de ondernemers in het BIZ- gebied. Deze belastinginkomsten worden vervolgens als subsidie ’teruggegeven’  aan Stichting Centrum Goirle. Het gaat om een jaarlijks bedrag van circa €110.000,00 euro. De Stichting besteedt het geld aan de in hun activiteitenplan opgestelde activiteiten. Denk hierbij aan kerstverlichting, evenementen en promotie en het zorgdragen voor een schoon, heel en veilig centrum, maar ook aan de aanpak van leegstand voor het centrum. Verder wordt uit het budget de centrummanager bekostigd.
Voorzitter van de stichting, Michel Buitelaar, toonde zich ingenomen met de uitslag van de draagvlakmeting. “Nu kunnen we weer vijf jaar vooruit met het werken aan het behoud van een levendig centrum.” Hij blikte al vooruit naar het najaar van 2018. “Dan hebben we een reuzenoptocht in ons centrum.”

Foto is van Jan Loonen

 

Jan Loonen

 

 

 

 

bedrijveninvesteringszone centrum goirle bedrijveninvesteringszone centrum goirle