Goirlese reuzin en Rielse reus in Deurne en in Lokeren

ingevoerd op 30-09-2017

Reus Toon mee `t vèèreke en reuzin Johanna Abcovia deden zaterdag 2 september 2017 mee aan de Reuzenoptocht van Deurne (Antwerpen). Een hernieuwde kennismaking want ook begin september 2016 waren ze daar te gast. In Deurne werd voor de 40ste keer een van de grootste Reuzenoptochten van Vlaanderen gehouden. Onder grote belangstelling trokken meer dan 130 reuzen en reuzinnen, begeleid door een groot aantal muziekgroepen, door de straten van Deurne. Bijzonder en spectaculair om al die giganten rond te zien trekken.

Op zondag 24 september jl. namen de Goirlese reuzin en de Rielse reus deel aan de Reuzenoptocht in Lokeren. Jaarlijks wordt in deze stad in Oost-Vlaanderen tijdens Kovekens Kermis een grote Reuzenopstoet gehouden. Gedurende twee en een half uur trok de Reuzenstoet met muzikale begeleiding rond. Tussen de ruim 60 reuzen en reuzinnen waren de reus van Riel en de reuzin van Goirle de enige reus en reuzin uit Nederland. Met hun prachtige koppen en pronte uitstraling oogstten zij veel bewondering van de tienduizenden toeschouwers.

Met de Reuzenoptocht in Lokeren heeft Reuzengilde Goirle en Riel het optochtseizoen 2017 afgesloten. Ook dit jaar hebben reus Toon mee `t vèèreke  en reuzin Johanna Abcovia gezorgd voor een reusachtige promotie van Goirle en Riel.

Reuzen en reuzinnen zijn niet zomaar poppen, maar komen voort uit een eeuwenoude traditie. De grote belangstelling voor Reuzenoptochten laat zien dat de Reuzencultuur leeft. Het is schitterend om al die reuzen en reuzinnen voorbij te zien komen.

Reuzenoptocht Goirle 2018

Zoals eerder gemeld wil Stichting Culturele Manifestaties Goirle/Reuzengilde Goirle en Riel in september 2018 een Reuzenoptocht van 20 - 25 reuzen en reuzinnen rond laten trekken door het centrum van Goirle. Die reuzenoptocht vindt dan plaats vijftig jaar na de laatste St. Jansstoet van 1968. De kern van de optocht zal worden gevormd door de reuzen en reuzinnen uit  Midden Brabant en natuurlijk zullen ook onze eigen reus en reuzin rondtrekken. Daarnaast willen we  een aantal reuzen uit België uitnodigen.

Wij zijn druk bezig om met subsidies en sponsoring de benodigde gelden bij elkaar te krijgen.Inmiddels zijn er toezeggingen binnen gekomen voor 30 procent van de benodigde middelen. Eind 2017 moet duidelijk zijn of er voldoende financiën zijn om Goirle en Riel uit te laten zien naar de eerste Goirlese Reuzenoptocht ooit.

Reus Toon mee `t vèèreke en reuzin Johanna Abcovia symboliseren de identiteit van de Rielse en Goirlese gemeenschap en met hun optredens zetten zij Goirle en Riel in binnen- en buitenland op de kaart.

Vriend van de Goirlese reuzin en de Rielse reus

Draagt u de reuzin en de reus een warm hart toe, wordt dan Vriend van Johanna Abcovia en Toon mee `t vèèreke. U bent al vriend voor € 2,50 per maand. Verschillende mensen zijn nu al voorgegaan! U kunt zich aanmelden bij Mathieu van den Tillaart via e-mail m.v.d.tillaart@kpnplanet.nl of door te bellen naar 013 5346700.

Kijk ook eens op onze site www.reuzengildegoirle-riel.nl  en op Facebook om de ontwikkelingen rond de reus en de reuzin te volgen. In het Goirles Belang blijven wij u regelmatig informeren over de reuzin van Goirle en de reus van Riel.

Mathieu van den Tillaart

Stichting Culturele Manifestaties Goirle/Reuzengilde Goirle en Riel

reuzen1 reuzen1
reuzen2 reuzen2
reuzen3 reuzen3