Tentoonstelling bij herdenking fusillade Gorp en Roovert

ingevoerd op 11-08-2017

De Stichting Gijzelaars Beekvliet en Haaren organiseert ieder jaar op 15 augustus een herdenking bij de fusilladeplaats in de bossen van Gorp en Roovert. Op deze locatie op voormalig Goirles grondgebied brachten de bezetters in 1942 vijf gijzelaars om het leven, die gevangen zaten in de seminaries van Haaren en Sint Michielsgestel (Beekvliet). Er is de komende maanden extra aandacht voor de fusillade, die dit jaar precies 75 jaar geleden plaats vond.

 

Expositie

Op verzoek van de stichting hebben Heemkundekring De Vyer Heertganghen, Gedenkplaats Haaren en Cultuurstichting Karel van Veen een expositie ingericht. De tentoonstelling geeft informatie over de gijzelaars, hun leven tussen prikkeldraad, de aanleiding tot de fusillade, de ontdekking van de graven en de eerste herdenking. Daarnaast zijn er diverse voorwerpen en documenten te zien, als ook een maquette van seminarie Beekvliet.

 

De expositie ’Gegijzeld voor de vrijheid’ is gratis toegankelijk en tijdens reguliere openingstijden te bezoeken in de gemeentehuizen van Goirle, Haaren en Sint Michielsgestel en in het provinciehuis in Den Bosch.

- gemeentehuis Goirle: 16 augustus tot 7 september

- gemeentehuis Haaren: 11 september tot 28 september

- gemeentehuis Sint Michielsgestel: 2 oktober tot 19 oktober

- provinciehuis Den Bosch: 23 oktober tot 9 november

 

Herdenking dinsdag 15 augustus

De Stichting Gijzelaars Beekvliet en Haaren organiseert ook dit jaar de herdenking bij de fusilladeplaats in de bossen van Gorp en Roovert. Deze herdenking op dinsdag 15 augustus 2017 begint om 12.00 uur precies. Belangstellenden verzamelen vanaf 11.45 uur.

Herdenking Goirle 1945-08-15 - publiek Herdenking Goirle 1945-08-15 - publiek