Weer Driekoningenzingen op 6 januari

Verzamelen op Kloosterplein, lampionnenoptocht langs de kerststal, en jury zingen in CC Jan van Besouw

In Midden-Brabant bestaat al jarenlang de traditie van het driekoningen zingen. Kinderen gaan in groepjes, verkleed als driekoningen, langs de deuren van de straten, zingen bij de mensen een liedje en krijgen een kleine traktatie als beloning. Jullie vaders en moeders deden het al in de vorige eeuw! Een mooie traditie, die in 2012 zelfs de moeite waard werd bevonden om op de Nationale Inventaris van het Immaterieel Erfgoed Nederland te komen staan. Dat wil zoveel zeggen als: dit gebruik is de moeite waard om in ere te houden!

Toch is deze traditie, ook in Goirle, een beetje in het slop geraakt. Het valt ook niet meer mee om in deze tijd in het donker langs de huizen te gaan. Er moest wat veranderen aan deze traditie. Daarom doen we het voortaan een beetje anders. Wij willen het driekoningen zingen een nieuwe elan geven, zodat het weer stevig op de kaart van Goirle komt te staan!

Het driekoningen zingen moet een stuk aantrekkelijker worden. We hebben dat vorig jaar ook gedaan. Door met ouders en kinderen te verzamelen op het feestelijke Kloosterplein bij de kerstboom. Het Goirles Gemengd Koor zingt daar met ons kerstliederen. De kinderen kunnen zich vanaf 16:30 uur voor het Driekoningen zingen inschrijven in het CC Jan van Besouw. Zij krijgen daarbij gratis een lampion uitgereikt. En dan gaan we met een lampionnenoptocht in een lange sliert langs de kerststal in onze “dorpstuin” via een stukje Tilburgseweg, Koudepad en Oude Kerkstraat naar het CC Jan van Besouw lopen, lekker in het donker.

 

Dat gaat allemaal gebeuren op:

vrijdag 6 januari, de dag van Driekoningen, verzamelen om 17:00 bij de kerstboom op het Kloosterplein

Het zingen in de foyer van het Jan van Besouw, naast de prachtige kerststal, plannen we om 17:30 uur. Een nieuwe jury met daarin leden van de jeugdgemeenteraad gaat dan beoordelen welk groepje het meest origineel én met oog voor traditie en oude gebruiken, het mooist heeft opgetreden. Maar dat zingen mag natuurlijk in 2017 ook best een rap zijn! Het beste groepje wint de hoofdprijs, en dan de 2e en 3e etc. prijs. En dat is niet alleen een beker met inscriptie, maar ook prachtige gezelschapsspellen en puzzels! Onze nieuwe burgemeester Mark van Stappershoef reikt de bekers uit! Alle deelnemende groepjes krijgen later ook nog een foto ter herinnering. Rond 18:00-18:15 uur is alles weer afgelopen. Moe en voldaan gaan de koningen weer naar huis, naar hun eigen Koninklijke suite...!

Vorig jaar was het een gezellige drukte met vele koninkjes! Zie foto! We gaan ervoor om het driekoningen zingen dit jaar ook weer te laten slagen. Kom ook en doe mee. Kom, verkleed als koning naar het Kloosterplein op 6 januari om 17:00 uur. Doen!

De foto’s zijn van de hand van Aschwin Wijdemans

Jan van Eijck, voorzitter Heemkundekring De Vyer Heertganghen Goirle

driekoningen zingen1 driekoningen zingen1
driekoningen zingen2 driekoningen zingen2