Golse Genen organiseert lezing door schrijver Paul Spapens

Goirle speelt belangrijke rol in boek over Hilvarenbeekse zwerver

Dinsdag 22 november 19.30 in de Guldenakker Goirle. De toegang is gratis

 

Rooie Fik. Zo heet het boek dat onlangs is verschenen over de Hilvarenbeekse zwerver Rooie Fik. In dit door Paul Spapens geschreven boek speelt Goirle een belangrijke rol. Voor Golse Genen is dit aanleiding om op dinsdagavond 22 november om 19.30 uur een lezing door Paul Spapens te organiseren. De presentatie over deze mythische zwerver vindt plaats in de Guldenakker en is gratis toegankelijk.

De avond heeft een paar bijzondere Goirlese trekjes. In verband met dit boek is een aantal nieuwe initiatieven omtrent de Rooie Fik genomen. Een ervan is een chocolaatje onder de naam ‘Fikke Flikke’. Deze flikken worden met de hand gemaakt door Inga de Leeuw uit Goirle. Ze worden tijdens de avond van Golse Genen gepresenteerd.

Er vindt eveneens een presentatie plaats van twee andere Goirlese producten die zijn  geïnspireerd op de Beekse zwerver. Al achttien jaar maken Marleen de Brouwer en Jan Vermeer van kaasboerderij De Leyedaler langs de weg naar Beek met succes een kaas op basis van het Rooie Fik-bier dat door de Hilvarenbeekse museumbrouwerij wordt gebrouwen. Deze bierkaas, in 2014 uitgeroepen tot de beste kruidenkaas van Zuid-Nederland, wordt door het echtpaar Vermeer tijdens de Golse Genen-avond gepresenteerd.

Écht een primeur is de soep die Goirlenaar Pascal Graafmans maakt op basis van deze kaas. De kok presenteert tijdens Golse Genen zijn Rooie Fik-bier-kaassoep. Zowel het verhaal van de Goirlese kaas als de Goirlese soep staan in het boek over de Rooie Fik, de soep zelfs met recept en al.

Bijnaam

De Rooie Fik was de bijnaam van de Hilvarenbeekse zwerver Willem Smulders die sinds zijn dood in 1977 is uitgegroeid tot een figuur over wie talloos veel verhalen de ronde doen. Deze verhalen zijn opgetekend in het boek. Een opvallend groot aantal verhalen speelt in Goirle waar de Bekenaar Fikkie van de Tram werd genoemd. Het boek geeft onder meer antwoord op de vraag hoe het kon gebeuren dat een zwerver de beroemdste èn meest geportretteerde Bekenaar aller tijden kon worden.

De Rooie Fik is geschreven door de Brabantse schrijver Paul Spapens, zijn broer Karel en diens echtgenote Ine Spapens-van den Biggelaar. Je zou het een familieproductie kunnen noemen. Ine en Karel Spapens deden de research, Paul Spapens nam het schrijfwerk voor zijn rekening. Alle drie de samenstellers nemen deel aan de door Golse Genen georganiseerde avond. Golse Genen is een genealogische vereniging die zich bezighoudt met alles rond voorouders en stambomen. Eens per maand wordt er een lezing georganiseerd.  

Op de foto:

Willem Smulders, bijgenaamd de Rooie Fik, was altijd te voet onderweg. Hij haalde een inkomen uit de verkoop van busboekjes van de B.B.A. (foto) en het wensen van nieuwjaar. Daar ging hij tot Pasen mee door. Foto: Foto Stichting Diessen.

 

 

 

rooie fik rooie fik
rooie fik2 rooie fik2