Goirlese uitvinder/ingenieur Peter Centen krijgt prestigieuze David Sarnoff Award

ingevoerd op 11-11-2016

Op de foto ziet u de uitreiking van de David Sarnoff Medal Award aan Dr. Ir. Peter Centen (links) op 24 oktober 2016 in Hollywood USA.

David Sarnoff was een Amerikaans zakenman van Russische afkomst. Hij is de oprichter van de National Broadcasting Company (NBC) en leidde gedurende het grootste gedeelte van zijn carrière de Radio Corporation of America (RCA).
Vanaf 1951 bestaat de David Sarnoff Medal Award middels een overeenkomst tussen RCA en de Amerikaanse “Society of Motion Picture and Television Engineers”. De prijs wordt uitgereikt aan individuele personen, die een buitengewone bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van film en televisie. Een internationale jury bepaalt of iemand in aanmerking komt voor deze zeer prestigieuze en hooggewaardeerde onderscheiding. De prijs wordt uitgereikt tijdens een symposium van vakgenoten. Een bijzonder tintje heeft de award omdat de vakvereniging dit jaar zijn honderd jarig bestaan viert.
In het verleden viel deze onderscheiding meestal te beurt aan gerenommeerde Amerikaanse en Canadese professoren en/of ingenieurs. Slechts eenmaal eerder werd een Nederlander geëerd, Frederik L.J. Sangster in 1974. En nu is dan onze dorpsgenoot Peter Centen (thans Vice President R&D camera’s bij Grass Valley) door een internationale jury voorgedragen vanwege zijn grote verdiensten op het gebied van uitvindingen m.b.t. de modernste televisiecamera’s, zijn talrijke publicaties en lezingen op internationale conferenties. Als motivatie geeft de jury van aanbeveling: Dr. Ir. Peter Centen is een leidend figuur in de voorhoede van ontwikkelingen op het gebied van beeldopnemers en cameratechnieken.
In het verleden werd zijn bedrijf Grass Valley bekroond met 7 Emmy’s voor de ontwikkeling van moderne televisiecamera’s. Twee hiervan zijn direct gekoppeld aan het werk van Peter. Simpel gezegd komt het erop neer dat tot voor kort wereldwijd zo’n achttien standaarden voor camera’s bestonden en elke markt had een eigen soort camera nodig. Het is Peter en zijn medewerkers gelukt om één soort camera te ontwikkelen waar deze 18 standaarden in zijn verenigd. Op technisch en ook op financieel gebied betekent dit een doorbraak. Voor deze persoonlijke uitvinding ontving het bedrijf een Emmy Award en enkele jaren later een Emmy Award voor de toepassing ervan.
Extra bijzonder is deze erkenning als je weet dat Peter de langst mogelijke scholingstijd heeft doorlopen om zover te komen: de LTS, MTS, HTS, cumlaude TUE, om tenslotte te promoveren aan de Technische Universiteit Eindhoven. Over een laatbloeier en een doorzetter gesproken! We wensen onze Goirlese uitvinder van harte geluk met deze onderscheiding!
Dr. Ir. Peter Centen is een leidend figuur in de voorhoede van ontwikkelingen op het gebied van beeldopnemers en cameratechnieken.

Peter Centen Peter Centen