Kunst- & Cultuurprijs 2016 gaat naar Jef van Gils

ingevoerd op 01-11-2016

De Goirlese Kunst- & Cultuurprijs 2016 is op maandag 31 oktober om 20.00 uur uitgereikt door wethouder Guus van der Put aan Jef van Gils, autoriteit op het gebied van lokale geschied-schrijving, heemkunde en genealogie. Dit gebeurde tijdens de presentatie van zijn nieuwe boek Kijk op Goirle in de kapel van cultureel centrum Jan van Besouw. De prijs bestaat uit een oorkonde en een cheque ter waarde van vijftienhonderd euro, die bedoeld is voor de gemeenschap van de gemeente Goirle. Jef van Gils mag hiervoor een project uitkiezen op het gebied van kunst en cultuur.

Publicaties
Jef van Gils krijgt de prijs, omdat hij zich al meer dan veertig jaar inzet voor onderzoek naar het Goirlese verleden. Hij is een vraagbaak voor ieder die zich hiermee bezighoudt en altijd bereid om te helpen. Vele publicaties staan op zijn naam. Zo was hij betrokken bij vele historische publicaties over Goirle, onder andere in uitgaven van de heemkundige kring. Aan de volgende boeken droeg hij bij:
-Nijver en notabel (1991)
-Een eeuw Goirle 1879-1970 (1992)
-Thomas van Diessen (1992)
-1940-1945, een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd (1994)
-Een missie in zorg (1996)
-Tussen zandbaan en Tour de France (1997)

-Molens in Goirle en Riel (2001)
-Een monument voor de fotograaf (2003)
-De Laatste Eer, de begraafplaatsen in Goirle door de eeuwen heen (2015)
Met zijn neef Frank van Gils schreef hij ook nog drie boeken: Drie eeuwen landbouwgeschiedenis (2000), Monument voor de fotograaf (2003) en Van Besouw - de ontknoping (2005).

Foto’s en bidprentjes

Zijn grote verzameling foto’s en bidprentjes is een belangrijke bron bij het beschrijven van de geschiedenis en het begrijpen van de mens die zich daarin staande moest houden. Dankzij deze verzameling kan hij uitgebreide stamboomstudies doen en daarover publiceren. Zo schreef hij genealogische studies over Goirlese families als Van Dun, Spapens, Van Boxtel, Van Puijenbroek, Van de Pol, Heestermans, De Gruijter, Van Croonenburg, Van Diessen, Van de Lisdonk, De Visscher en Peijnenborg.

Tweejaarlijks

De Kunst- & Cultuurprijs wordt sinds 1994 tweejaarlijks uitgereikt aan een persoon, groep of instelling die zich op een bijzondere manier verdienstelijk heeft gemaakt voor het culturele leven in Goirle.

De foto’s zijn van Toon Bressers en Wouter van Gils

Cultuurprijs 2016_Foto Toon Bressers Cultuurprijs 2016_Foto Toon Bressers
Presentatie Kijk op Goirle_Foto Wouter van Gils Presentatie Kijk op Goirle_Foto Wouter van Gils