Onderzoek tevredenheid inwoners

Goirle scoort bovengemiddeld

Inwoners waarderen onze gemeente bovengemiddeld in vergelijking met inwoners van andere gemeenten. Dat blijkt uit twee recent verschenen onderzoeken: het landelijke Buurtonderzoek van regionale dagbladen en het tweejaarlijkse onderzoek ’Waarstaatjegemeente’. Daarbij focust het Buurtonderzoek op aspecten als tevredenheid met de buurt en de buren. ’Waarstaatjegemeente’ is breder van opzet en gaat naast woon- en leefklimaat ook in op gemeentelijke dienstverlening, welzijn en relatie tussen inwoner en bestuur.

Blij met rapportcijfer
In het Buurtonderzoek geven inwoners aan onze gemeente een dikke 8 als rapportcijfer, tegenover een 7,6 landelijk. In het tweede onderzoek - ’Waarstaatjegemeente’- is die gemiddelde score 6,8 tegenover 6,6 bij vergelijkbare gemeenten. ”De gemeente is blij met deze waardering en beschouwt het als een aansporing om haar beleid voort te zetten en verdere verbeteringen aan te pakken”, stelt burgemeester Mark van Stappershoef.

Buurtonderzoek nader bekeken
In de top 3 van plus- en minpunten onderscheidt onze gemeente zich niet ten opzichte van de rest van Nederland. Zo staan ’rustige buurt, goed contact en groene buurt’ genoteerd als top 3 van de pluspunten. Als minpunten worden hardrijdende auto’s, hondenpoep en onderhoud van het groen genoemd. Opvallend is verder dat maar liefst 22% van onze inwoners zich nergens aan ergert; in Nederland is dat gemiddeld een stuk lager, namelijk 17%. Samenvattend onderschrijven ruim zes op de tien deelnemers aan het Buurtonderzoek de uitspraak dat ze ’voor geen goud weggaan uit hun buurt’. Ook die score is hoger dan gemiddeld in Nederland, waar de helft het eens is met die bewering. Het gehele buurtonderzoek is in te zien via bd.buurtonderzoek2016.nl.

Burgerpeiling ’Waarstaatjegemeente’
’Waarstaatjegemeente’ wordt tweejaarlijks uitgevoerd in opdracht van gemeenten om erachter te komen of ze voldoende aansluiten bij wat er in de buitenwereld leeft en gebeurt. De peiling richt zich op vier thema’s: woon- en leefklimaat, relatie inwoner-gemeente, gemeentelijke dienstverlening en zorg/welzijn. In het algemeen zijn inwoners met name tevreden over de manier waarop de gemeente hen betrekt bij plannen en de ruimte die inwoners krijgen om mee te denken. De informatie is toegankelijk en overlegmogelijkheden zijn in orde. De waardering voor de dienstverlening scoort gemiddeld in vergelijking met andere gemeenten. Wel vinden inwoners dat de gemeente in haar dienstverlening meer zou kunnen meedenken met inwoners in een meer servicegerichte opstelling. Het rapport ‘Waarstaatjegemeente’ is in te zien via de website van de gemeente Goirle: goirle.nl.

Veiligheid
Ook het gevoel van veiligheid in de buurt is hoog volgens het buurtonderzoek: maar liefst 97 van de 100 inwoners voelen zich veilig in hun eigen buurt, tegenover 92 in Nederland. Overigens geeft het tweede onderzoek – ‘Waarstaatjegemeente’- wel aan dat de gemeente inwoners meer kan betrekken bij het verbeteren van de veiligheid en zich ook meer voor veiligheid zou kunnen inzetten. De gemeente pakt deze punten dan ook op via de Veiligheidsmonitor, het beleidsplan dat begin 2017 wordt uitgevoerd.