Veel belangstelling voor de KBO-Kenniskring

De aftrap deze maand was meteen raak

Vorige week startte de KBO Kenniskring. Daaraan was duidelijk behoefte onder de Goirlese senioren. Het komend seizoen volgen nog veel verschillende onderwerpen. De eerste belangstelling voor de geplande zeven maandagmiddagen geeft de organisatoren vertrouwen. De belangstelling op 3 oktober was stevig: de zaal was vol. En veel senioren willen op de hoogte gebracht worden over de vervolg onderwerpen.
Ivonne Vervoort en Lucy Roodbol kwamen begin dit jaar bij de KBO Goirle met het idee. Organiseer rond een aantal onderwerpen middagen voor de Goirlese senioren die hun belangstelling kunnen hebben. De KBO wilde dat idee graag vorm geven. Deze ouderenclub spant zich vooral in om senioren elkaar te laten ontmoeten. En hen zo betrokken te laten blijven bij de Goirlese samenleving. En de KBO organiseert cursussen op de gebieden ICT, Kunst en Filosofie, cursussen of informatieochtenden die gericht zijn op bijblijven in deze samenleving. De derde poot van het werk is meer achter de schermen. Deze springen minder in het oog maar zijn daarom niet minder belangrijk. De belangenbehartiging van senioren en het daadwerkelijk administratief hulp bieden of ondersteunen bij de zoektocht bij noodzakelijke hulpvragen. Nu kwamen de beide vrouwen met het idee om gedurende een aantal middagen, met name voor de jongere en de vitale senioren, wisselende kennis-onderwerpen aan te bieden. Bijblijven is belangrijk, de KBO pakte het idee dan ook op.
Het idee werd werkelijkheid
Jan van Abbeelen en Feliks de Vroomen versterkten de groep tot een werkgroep. De werkgroep, bestaat nu uit vier personen en groeit waarschijnlijk nog verder uit met belangstellenden. Zij startte 3 oktober met een lezing van Joseph Wijdemans, bestuurslid van de Heemkundige Kring Goirle. Het onderwerp was de geschiedenis van Goirle. Deze blijkt in het hedendaagse nog steeds belangrijk te zijn. Joseph Wijdemans wist de deelnemers zeer geboeid te houden.

In de loop naar de komende zomer toe staan nog een zestal geheel verschillende onderwerpen op de agenda. Kbo-leden (en dat zijn er in Goirle bijna 1400 leden) maar ook toekomstige Kbo-leden die aan de maandagmiddagen deel willen nemen, kunnen via kbo.kenniskring@gmail.com lid worden van de kenniskring. Ben je kenniskringlid (dat is altijd gratis) dan word je geïnformeerd over het komend onderwerp. Boeit je dat, dan kun je je voor die maandagmiddag opgeven. Opnieuw via kbo.kenniskring@gmail.com   

Wel beperkt de werkgroep steeds het maximaal aantal deelnemers tot 45 senioren. Dan blijft het stellen van vragen mogelijk en is contact tussen de persoon die de lezing geeft en de toehoorders mogelijk. Zou je hoger gaan, dan word je louter nog ‘luisteraar’ en dat is juist voor een kenniskring van een KBO niet de bedoeling.
Bijblijven op verschillende terreinen
De werkgroep kiest voor uiteenlopende onderwerpen. Dat kan zijn religie. Dit jaar wordt de Islam uitgelegd. Daarop de volgende keer juist een industrieel onderwerp, dan weer een natuurkundig of sterrenkundig onderwerp en dan weer de natuur. Onderwerp of zaken uit heel uiteenlopende domeinen om ons heen.

Senioren, zeker de nieuwe generatie senioren, organiseren veel zelf. Dat geldt ook voor de oudere senioren die ondernemend in het leven staan. Maar je hebt elkaar nodig voor korte informatieve middagen en ze dan juist richten op senioren. En in een vorm gieten waar de inhoud verhelderend geboden wordt.

De KBO kan dit. Ze is hiermee een nieuwe activiteit gestart wat als een schot in de roos beschouwd kan worden. Er waren nog vijf stoelen vrij in de zaal van het CC Jan van Besouwhuis, waar de maandagmiddag de eerste bijeenkomst van de kenniskring was.

 

kbo2 kbo2