Ontmoet BIT-Vlogger Fenna van Dam van ’HoefWijzer’ met haar pony Noura

Grootste manege-dressuurwedstrijd van Nederland in Tilburg

Zondag 25 september 2016 wordt bij Manege Thielen aan de Oudelijn in Tilburg het Groot Concours 2016 gehouden. Tijdens deze dressuurwedstrijd starten ruim 200 ruiters, die wekelijks bij Manege Thielen de paardensport beoefenen. Daarmee is deze wedstrijd de grootste manege-dressuurwedstrijd van Nederland. ’s Middags is er een demonstratie Voltige en rijdt Wenda Welten, Brabants Kampioen Dressuur, met haar paard een “Kür op muziek”. Traditiegetrouw wordt het Groot Concours afgesloten met de Grote Parade. BIT-Vlogger Fenna van Dam van HoefWijzer is heel de dag aanwezig en rijdt ook mee in de dressuurwedstrijd. Deze dag zet Manege Thielen ook haar deuren open en is iedereen van harte welkom op de Open Dag.

Traditie

Het is al bijna 45 jaar een traditie dat op de laatste zondag van september bij Manege Thielen het Groot Concours wordt gehouden. Het Groot Concours behoort tot één van de grootste paardenevenementen en is zélfs de grootste manege-dressuurwedstrijd in Nederland. Even zo lang wordt het Groot Concours ook al afgesloten met de Grote Parade. Vroeger met circa 10 paarden en pony’s. Inmiddels een parade met ongeveer 80 paarden en pony’s.

Dressuurwedstrijd

De ruiters die wekelijks bij Manege Thielen paardrijles volgen, kunnen meedoen aan de dressuurwedstrijd in de ochtend. De ruiter die 1e wordt in zijn of haar categorie rijdt nogmaals voor het Dagkampioenschap. Dit jaar doen ruim 200 ruiters mee aan deze wedstrijd.

Demonstraties

’s Middags wordt er een demonstratie Voltige verzorgd door Annelies Akkermans met haar “Voltigeteam De Bouberg”. Zij laat zien hoe atletisch deze ruiters zijn en hoe zij “turnen” op hun dravend of galopperend paard, maar zelfs ook op een shetlander.

Wenda Welten, Brabants Kampioen Dressuur en een 7e plaats op het Nederlands Kampioenschap in Ermelo, rijdt met haar paard Firefly een “Kür op muziek”. Zij zal vooraf een korte uitleg geven hoe zo’n kür gemaakt wordt.

Stro-dorp en 2e hands markt

De gehele dag is er volop activiteit voor groot en klein op het gezellige Stro-dorp. Er zijn diverse kraampjes, een trampoline en springkussen, er is een 2e hands markt met ruiter- en paardenspullen en er is een groot terras. Ruiters en bezoekers hoeven zich zéker niet te vervelen deze dag.

Grote Parade

Om ca. 16.00 uur vindt de Grote Parade plaats. Onder leiding van paradecommandant Karen Schuermans komen alle manegepaarden en -pony’s én vele pensionpaarden en -pony’s, die bij Manege Thielen in pension staan, het wedstrijdterrein op.

“Bijna nergens wordt meer een parade gereden”, aldus Johan Thielen, eigenaar van Manege Thielen. “Wij zijn er dan ook bijzonder trots op dat wij dit al bijna 45 jaar zo doen. Voor iedere ruiter is het een eer als je mee mag rijden in de parade. Iedere ruiter zit trots te paard of op een pony en daar doen wij het voor. Een bijzondere belevenis die u zéker niet wilt missen!”. Aansluitend aan de Grote Parade vindt de prijsuitreiking voor alle ruiters plaats.

BIT-Vlogger Fenna van Dam van HoefWijzer

Fenna van Dam, BIT-Vlogger en bekend van HoefWijzer met inmiddels al ruim 16.000 volgers op YouTube staat al jaren met haar pony Noura bij Manege Thielen op stal.

Bijna al haar filmpjes worden opgenomen bij Manege Thielen. De naam “HoefWijzer” is bedacht door één van de ruiters van Manege Thielen.

Zij is de hele dag aanwezig samen met haar pony Noura. Iedereen kan dan kennismaken met Fenna én met Noura.’s Ochtends rijdt zij zelf mee in de dressuurwedstrijd.

OPEN DAG

Met alle activiteit in en rondom de manege in verband met het Groot Concours staan bijna letterlijk en figuurlijk “alle deuren open”. Iedereen is dan ook van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in de manege. Op het stro-dorp staat ook een informatiekraam waar informatie over Manege Thielen kan worden gevraagd, hoe het gaat in de paard- en ponyrijlessen en kunnen aspirant-ruiters zich aanmelden voor een gratis proefles. Daar kan ook een rondje op een pony worden gereden, om zo kennis te maken met de paardensport.

Manege Thielen

Manege Thielen is aangesloten bij de Federatie van Nederlandse Ruiter Sportcentra (FNRS), de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) en de Stichting Veilige Paardensport, die de veiligheid in en om de manege waarborgen en controleren. “Veiligheid op en rondom het paard staat bij ons hoog in het vaandel.”, aldus Thielen.

Manege Thielen is gelegen aan de Oudelijn 7 in Tilburg, tussen Tilburg-Reeshof en Gilze en Rijen. Iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis en er is voldoende (gratis) parkeergelegenheid.

 

De foto’s zijn van Peter in’t Groen

paarden1 paarden1
paarden2 paarden2