Soms is het spannend bij het Dorpscollectief Riel

In Riel helpt men elkaar

Dat wil het Dorpscollectief Riel: niemand die er alleen voor staat. Door ”samen doen” komt er meer zorg en welzijn in het dorp. Dus heeft het Dorpscollectief geregeld dat de sociaal werker van ContourdeTwern en de wijkverpleegkundige van Thebe, in de Leybron zijn. Deze dorpsondersteuners hebben tijd om mensen te ontvangen. Ze denken mee met vragen waar inwoners zelf niet uitkomen. Dat mag van alles zijn. Bijvoorbeeld: ”Hoe kan ik een invalide-parkeerkaart aanvragen?”, ”Ik ken niemand die mijn hond kan uitlaten en ik heb een gebroken been”, ”Hoe kan ik weer actief worden na mijn langdurige ziekte?” of: ”mijn man is overleden en ik heb geen ervaring met administratie.”

Wat maakt het spannend?

Hulp vragen is erg moeilijk. Het liefst doet u alles zelf, dan heeft u controle over uw eigen leven. Toch is het wel verstandig om aan de bel te trekken als zaken in uw bestaan niet goed verlopen. Zo houdt u uw huishouden en uw leven op orde. Hulp bieden is ook spannend. U wilt graag van betekenis zijn, maar wat als het teveel wordt? Of als u geen klik voelt met de persoon die hulp nodig heeft of biedt?

Hoe vinden mensen elkaar?

Daar helpen de dorpsondersteuners mee. Zij komen in contact met hulpaanbieders via persoonlijke aanmelding of via www.wehelpen.nl. Zij zorgen dat er een kennismaking komt tussen twee mensen. We spreken af bij een publieke plaats zoals bij de Leybron en spreken regels af. Alles wat gezegd wordt, mag niet doorverteld worden. Ook mag je ”pas” zeggen als er een vraag gesteld wordt waar je geen antwoord op wilt geven. Je hoeft ook niet uit te leggen waarom niet. Vooraf wordt afgesproken dat je na het gesprek naar huis gaat om alles nog eens te overdenken. Als de hulpbieder en de hulpvrager beiden ”ja” zeggen, wisselt de dorpsondersteuner pas gegevens uit. Zo is bijvoorbeeld iemand de tuin gaan doen bij iemand met een lichamelijke beperking. Het leuke is dat ze het ook erg gezellig hebben samen. Zonder de dorpsondersteuner hadden ze elkaar nooit gevonden!

En wat blijkt?

Er zijn veel meer mensen die hulp bieden, dan hulp vragen!! Mensen ervaren geluk als ze een ander kunnen helpen. Daarmee voelt men zich van betekenis: men doet er toe!

Gelukkig is de dorpsondersteuner altijd achter de hand als u ermee wil stoppen, of als het niet lekker loopt. Dan wordt er samen naar een oplossing gezocht. De dorpsondersteuner weet de weg en kent veel mensen, maar de beslissing ligt altijd bij u. Dus twijfel niet: kom gewoon naar de Leybron op donderdag tussen 13.00 en 15.00 uur. Dan kijken we samen naar een oplossing.

Informatie

Dorpscollectief Zorg en Welzijn Riel : 06 - 38 692 845 of secretaris@dorpscollectiefriel.nl. Of neem contact op met Marleen van Esch van ContourdeTwern; 06-313 92 867 of marleenvanesch@contourdetwern.nl.

Inloopspreekuur Dorpscollectief Zorg en Welzijn Riel – wegens vakantie gesloten. Iedere donderdag vindt het wekelijkse inloopspreekuur van 13.00 – 15.00 uur in de Leybron plaats. Wijkverpleegkundige Karin de Bruin en sociaal werker Marleen van Esch zijn dan beschikbaar en helpen bij het vinden van oplossingen op het gebied van zorg, welzijn en wonen.

Op donderdag 4, 11 en 18 augustus  is de Leybron gesloten en zal er dus ook geen spreekuur van het Dorpscollectief plaatsvinden. U kunt ons wel telefonisch bereiken via 06 - 38 692 845. Of loop vanaf 25 augustus weer bij ons binnen!

Toch is het wel verstandig om aan de bel te trekken als zaken in uw bestaan niet goed verlopen.

Dorpscollectief Riel (1) (1) Dorpscollectief Riel (1) (1)