Uitspraak rechtbank

ingevoerd op 06-04-2016

In de zaak van de sluiting van Stijn’s Eetcafé heeft de Rechtbank-Zeeland-West-Brabant uitspraak gedaan. De rechtbank heeft geoordeeld dat er weliswaar reden was om te twijfelen aan de constructieve veiligheid van het pand, maar dat het plaatsen van stempels (tijdelijke ondersteuning) door de gemeente niet nodig was. Dat het pand vervolgens wegens asbest gesloten werd, is wel terecht, volgens de rechtbank.

 

De gemeente is van mening dat de stempels wel nodig waren, en nog steeds nodig zijn, vanwege het risico van de constructie. Vanwege haar zorgplicht vindt de gemeente het niet verantwoord om de stempels weg te halen. Daarom gaat de gemeente tegen de uitspraak in hoger beroep. Ze verzoekt de Raad van State om de uitspraak van de rechtbank op te schorten, zodat de stempels kunnen blijven staan.  

 

Het college had op 28 november 2014 stempels laten plaatsen omdat er sterke aanwijzingen waren dat de constructie van Stijn’s Eetcafé onveilig was. Bij het plaatsen van die stempels is toen asbest vrijgekomen. Vanwege de risico’s voor de volksgezondheid die dat met zich meebrengt heeft de gemeente het pand destijds afgesloten.

Gemeentebericht Gemeentebericht