30 jaar museum De Dorpsdokter

ingevoerd op 12-04-2016

Op 16 en 17 april van 13.00 tot 17.00 viert museum De Dorpsdokter, Hilvarenbeek, zijn 30-jarig bestaan. U kunt de geheel vernieuwde inrichting zien met het nieuwe thema de vroedvrouw en de uitbreiding van de thema’s de tandarts en de apotheek. Uniek is de 18e eeuwse en oudste apothekerskast van Nederland, die in langdurig bruikleen is afgestaan door het Gouverneurshuis uit Heusden.

 

Op 2 november 1984 legde dr. Ruhe de eerste steen voor het museum. In april 1986 opende het museum zijn deuren voor  bezoekers. De vaste opstelling van het museum bestond uit twee collecties n.l. de dorpsdokter en de geschiedenis van Hilvarenbeek. Door een voortgaande professionalisering en specialisatie in het Nederlandse museumbestel was het museum gedwongen zich te bezinnen op de toekomst. Het museum had een nationaal, maar ook internationaal gezien, unieke collectie in huis, die van de dorpsdokter. Profilering van deze medische collectie, naast de heemkundige, moest het museum toekomstbestendig maken. In 2004 werd de naam van het museum gewijzigd in museum De Dorpsdokter.

 

De kroon op het werk was de opname in het Nederlands Museumregister in 2011, de erkenning als professionele organisatie met professionele medewerkers. Door schenkingen en bruiklenen van het Frans Halsmuseum, Haarlem, het universiteitsmuseum Utrecht, museum de Looijerij, Dongen en het Gouverneurshuis uit Heusden kreeg het museum in 2015 een belangrijke impuls.

Anno 2016 kan het museum zich afficheren als het enige museum, dat 200 jaar 1e lijnsgezondheidszorg laat zien en als het museum met de grootste collectie medisch erfgoed in de Benelux.

18e eeuwse apothekerskast, museum De Dorpsdokter, Hilvarenbeek 18e eeuwse apothekerskast, museum De Dorpsdokter, Hilvarenbeek