Donaties collecteweek hard nodig voor doorbraken in reuma-onderzoek

Nieuwe manieren van collecteren om doneren makkelijk te maken

Het Reumafonds gaat mobiel pinnen mogelijk maken tijdens de collecteweek die wordt gehouden van 21 tot en met 26 maart. Hiermee hoopt het fonds de drempel te verlagen om geld te geven. Donaties zijn hard nodig voor onderzoek naar betere behandelmethoden en wetenschappelijke doorbraken. De collecteopbrengst is belangrijk om nieuwe doorbraken mogelijk te maken in onderzoek naar reuma met als doel het genezen en voorkomen van reuma. Het Fonds ontvangt geen overheidssubsidie en steunt volledig op giften.

In Nederland leven bijna twee miljoen mensen met reuma, een aandoening die niet te genezen of te voorkomen is. De grootste groep heeft een vorm van artrose.

 

Zicht op nieuwe doorbraken in reuma-onderzoek
Het Reumafonds bestaat dit jaar 90 jaar. De laatste vijf jaar volgen de ontwikkelingen elkaar razendsnel op, zowel bij artrose – waarvan 1,1 miljoen mensen last hebben – als bij minder voorkomende aandoeningen zoals jeugdreuma of het syndroom van Sjögren. Er wordt zelfs gewerkt aan een vaccin om bepaalde vormen van reuma te voorkomen. Om die toekomst dichterbij te brengen, financiert het Reumafonds bijna 60 procent van het reuma-onderzoek in Nederland. Hierin wordt vaak samengewerkt met buitenlandse onderzoekers.

 

Digitaal collecteren
Traditioneel ontvangt het Reumafonds een aanzienlijke bedrag via de collecte. Zo’n 60.000 vrijwilligers komen dan ook in actie voor het Reumafonds. Dit jaar kunnen mensen een van de 500 collectanten met een mobiel pinapparaat aan de deur krijgen. Grotere en kleine bedragen kunnen op die manier gemakkelijk gedoneerd worden. De traditionele collectebus blijft ook gewoon bestaan.

Mensen met reuma hebben vaak last van ontstekingen aan gewrichten en spieren, waardoor bewegen pijnlijk is. Collecteren is dan lastig. Daarom biedt het Reumafonds nu ook de digitale collectebus. Iedereen kan op www.reumafonds.nl (http://www.reumafonds.nl) een donatie in een digitale collectebus doen of een eigen collectebus maken. Al meer dan 275 mensen maken er gebruik van.

reuma reuma