Kerststalletjes en –groepen van guitig tot sereen

ingevoerd op 09-12-2015

In menig pakje heeft waarschijnlijk een minikerstgroepje gezeten want we verkochten er nogal wat de laatste weken. Ze zijn ook onweerstaanbaar!

Zoals de kinderlijke figuurtjes van Maria, Jozef, een blij lachend kindje en een devote engel die samen op een groot blad wel een bootvluchtelingen lijken… Het geheel past met gemak op je hand. Veel van de beeldjes en groepjes komen uit Ecuador. Zoals ook de stalletjes van Tagua, de noot van de Tagua Palm die aan de Stille Oceaan in Zuid-Amerika groeit. In één grote bolster zitten wel vier noten die door producent Byron uit Rio Bamba met zijn familie in hun atelier worden omgetoverd tot sieraden en prachtige siervoorwerpen, zoals die kerststalletjes. De buitenkant (het stalletje) is bruin en de beeldjes zijn uitgesneden in de witte binnenkant. Zó klein en fijn dat het niet lukte ze goed op de foto te krijgen.

Een andere producent koos voor een ruw houten blokje als voetstuk voor zijn heilige familie en bekleedde dat van boven met rode stof. Daar komen de beeldjes met hun witte kleding goed op uit. Het zijn guitige figuurtjes: Sint Jozef geeft zelfs een knipoog!

Veel ernstiger kijken de Jozef en Maria die in een kleine kalebas of kokosnoot zijn neergestreken. Hun papieren vermelden niet waar ze vandaan komen. Wel toepasselijk in deze tijd.. Maar ze hebben wel een os of ezel mee kunnen nemen op hun vlucht.

Van keramiek zijn er huisjes en stalletjes in veel variaties maar altijd bont gekleurd en met veel figuurtjes. En als u toch in de Wereldwinkel komt om de beschreven stalletjes eens goed te bekijken, let dan ook op de grote beeldengroep van echte bijenwas. Aanraken mag niet, maar de heerlijke wasgeur opsnuiven mag wel en kopen natuurlijk ook, al moet u daarvoor wel flink diep voor in de buidel tasten..

Engeltjes zijn er natuurlijk voor veel minder geld en in allerlei uitvoeringen. Veelal uit Zuid-Amerika, gemaakt soms door hele families, maar altijd in goede werkomstandigheden en tegen een eerlijk loon. Tot ziens dus in de Wereldwinkel!

wereld50 wereld50