Bestuurlijke visie Goirle, Hilvarenbeek en Oisterwijk

Slim samenwerken voor krachtig bestuur

Op donderdag 26 november hebben de burgemeesters van de drie gemeenten hun gezamenlijke visie op samenwerking aangeboden tijdens een werkbezoek van de gedeputeerde van Noord-Brabant, Anne-Marie Spierings.

 

Slim samenwerken

Uit de visie blijkt dat de drie gemeenten samenwerken om hun inwoners meer regie op de toekomst te bieden én ruimte voor de verwezenlijking van hun eigen, lokale ambities. Ook zien zij samenwerking als slim antwoord op de toegenomen gemeentelijke taken en de uitdagingen van deze tijd. Behalve de publicatie is er ook een korte animatie gemaakt over de samenwerking. De visie (http://www.dbrochure.nl/oisterwijk/) en de animatie (https://www.youtube.com/watch?v=fEVLMyBJ8ss) zijn beiden digitaal beschikbaar.

 

Waarom samenwerken

Samenwerking maakt de dienstverlening minder kwetsbaar, levert meer kwaliteit en bespaart kosten, aldus de gemeenten. Door samen te werken, versterken ze hun bestuurskracht in de regio, maar ook in de lokale omgeving.

 

Zelfstandig

De drie gemeenten benadrukken dat de bestuurlijke zelfstandigheid van iedere gemeente uitgangspunt blijft. Dankzij de samenwerking kan elke gemeente zich blijven inzetten voor de eigen lokale identiteit en ambities. De slagkracht wordt groter doordat er gebruik wordt gemaakt van schaalvoordelen. Ook in financieel opzicht blijven de gemeenten onafhankelijk.

 

Samenwerkingsagenda

De drie colleges vertaalden de visie ook in een concrete samenwerkingsagenda voor de komende twee jaar. De agenda geeft sturing en laat daarnaast ruimte voor aanvullende initiatieven. Sinds enkele jaren werken Goirle, Hilvarenbeek en Oisterwijk samen op specifieke onderdelen zoals de inzet van Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s), crisisbeheersing, belastingen en de inkoop van zorg. Deze samenwerking bouwen zij verder uit.

samenwerking samenwerking