Robert-Jan Stips (NITS, Supersister, Sweet d’Buster) geeft een intiem concert in Goirle

Interview met een meesterinstrumentalist

Door Paul Cornelissen

 

Je geeft op 29 november een intiem concert in de Annetje van Puijenbroek Kapel van CC Jan van Besouw in Goirle, hou je in de keuze van je nummers ook rekening met zo’n intieme setting?

De sfeer van het concert is niet ’alleen maar’ intiem, dat zou je al gauw denken, semi-akoestisch met vleugel en zang, maar het blijft wel degelijk popmuziek . Het hele spectrum en alle dynamiek daarvan komt in de keuze van nummers voorbij...  maar ja, het ’programma’ (geen avond is hetzelfde) is wel echt bedoeld voor de intimiteit van een kleinere, liefst speciale zaal. Toen ik de kapel van Jan van Besouw zag, dacht ik ; ’Yes!’

 

Je bent aan een lange reeks concerten bezig, je speelt in het hele land en dan vanaf december ook opnieuw met de NITS.

Ja , de variatie – zowel in repertoire, elektrisch en semi-akoestische bezetting,  grote en kleine zalen, plus het feit dat we met de NITS ook in binnen- en buitenland spelen, is erg aantrekkelijk en inspirerend.

 

Welk publiek tref jij tegenwoordig aan bij die concerten?  Je laat de bezoekers van je concerten verzoeknummers indienen. Waarom doe je dat ?

Bij de RJSolo-concerten is het publiek even divers als het repertoire : zowel fans van Supersister als Golden Earring, Sweet d’Buster, Transister, Freek de Jonge, Gruppo Sportivo en NITS komen er op af. Om iedereen de gelegenheid te geven songs uit zijn of haar favoriete periode aan te vragen heb ik het aloude verzoeknummer weer tot leven geroepen. Het is natuurlijk geen verrassing dat de gemiddelde leeftijd boven de 40 ligt, maar vaak heeft de nieuwe generatie ook de muziek uit zestiger, zeventiger en tachtiger jaren de via een oudere broer, zus of ouders met de paplepel ingegoten gekregen.

 

Kennen wij alle kanten al van jouw muzikale kunnen? Ben je nog steeds aan het experimenteren met nieuw repertoire?

ik heb toen ik begon mijzelf beloofd heb de muzikale horizon breed te houden en dat probeer ik wel vol te houden, het blijkt ook wel uit de diversiteit die tevoorschijn komt bij RJSolo. Naast dat en de NITS  maak ik ook graag andere dingen mee, zoals het ontzettend leuke en interessante ’O die zee’ project in Zeeland met Huub van der Lubbe en Tom de Ket, waar nu ook weer een nieuwe theaterband ’Fabelhaft’ uit voortvloeit, of het schrijven van film- of theatermuziek.
Daarnaast ben ik bv ook bezig met een soort jazzpop-bezetting met Space Ship Hollandia...

 

Goirle is een echt muziekdorp, met heel veel bandjes en echte liefhebbers. Dat zie je wel vaker neem ik aan, op je tournees?

Daar kom je natuurlijk niet altijd zomaar automatisch achter, maar bij voorbeeld laatst op een mini-solo-tourtje door Friesland en Groningen merkte ik wel dat daar heel veel gebeurt... leuk te horen dat Goirle zo actief is, ben benieuwd!

 

Met welke projecten ga je in het nieuwe jaar aan de slag ?

Met de NITS gaan we een heel bijzonder project aan met het SCAPINO ballet , in een mega-grote gashouder in Rotterdam (het Ferrodome) gaan we een supervoorstelling maken met choreografieën van Ed Wubbe, Nitsmuziek en circusinvloeden... Dat zal in de maand September uitgevoerd worden.  Daarnaast maar eens kijken hoe ’Fabelhaft’ en ’SS Hollandia’ zich ontwikkelen, plus natuurlijk leuk veel RJSolo spelen!

 

Waar mogen we op rekenen tijdens het concert op 29 november?

Op een hele gevarieerde middag: mooi, leuk, soms verrassend, soms ontroerend, met muziek uit mijn hele leven : zo’n kleine 50 jaar (pop)muziek, met mogelijk ook verrassende covers en uitstapjes / cross-overs met klassiek,  veel verhalen die me te binnenschieten bij al die nummers en... wie weet verrassende verzoeknummers ! ( kan via verzoek@stips.net (mailto:verzoek@stips.net))

stips stips