Speelgoed, op reis, en een anonieme gift!

ingevoerd op 02-09-2015

Even een citaat van de website van Lanka Lamai, de fairtrade importeur waar we het kleurige houten speelgoed van betrekken.

“Maar liefst zes verschillende leveranciers ontwerpen de karakteristiek houten speelgoedproducten voor Lanka Lamai. Onze speelgoedcollectie is dankzij haar diversiteit met recht ons paradepaardje te noemen!Het hout voor ons speelgoed is afkomstig van de rubberboom of van acaciahout. Het zachte rubberhout is bij uitstek geschikt voor dit materiaal. Ook acaciahout is vanwege de fijne nerf, zijn warme oranjebruine kleur en de duurzaamheid nog altijd zeer in trek voor speelgoed. In totaal werken er bijna 400 mensen aan het speelgoed voor Lanka Lamai in speciale werkplaatsen. Deze werkplaatsen onderscheiden zich door goede lonen en prettige werkomstandigheden. Het produceren van speelgoed kan veel vrouwen helpen in hun levensonderhoud te voorzien.

Hoewel de producten heel divers zijn, is het productieproces bij elke leverancier nagenoeg hetzelfde. In een gebouw in de buurt van de fabriek wordt het hout gedroogd en op maat gezaagd. Daarna keren de stukken hout terug naar de fabriek om geschuurd te worden. Het beschilderen gebeurt vervolgens bij de vrouwen thuis, zodat zij, naast het werk, ook voor de kinderen kunnen blijven zorgen. Voor het schilderen wordt uiteraard verf zonder giftige stoffen gebruikt. Na het schilderen worden de producten weer naar de fabriek gebracht. Hier worden ze ingepakt en klaar gemaakt voor verzending. Al het speelgoed dat door ons geleverd wordt is voorzien van een CE-keurmerk.”

Twee van onze medewerksters gaan komende weken met een door Lanka Lamai georganiseerde reis naar Sri Lanka. Ze gaan (op eigen kosten uiteraard!) ook bij enkele producenten kijken en zullen misschien zien hoe dit speelgoed, geluksolifantjes, granieten buddha’s of producten van olifantenpoeppapier gemaakt worden. Hun verhalen zullen de andere medewerkers zeker inspireren om door te gaan met het verkopen van producten die mensen helpen een beter leven op te bouwen.

En over inspireren gesproken: afgelopen week kreeg de Wereldwinkel een royale anonieme gift bezorgd. Die geeft ons weer wat financiële ruimte. Het doet ongelooflijk goed dat mensen ons werk zo’n goed hart toedragen. We danken de gever noodgedwongen langs deze onpersoonlijke weg. Tot ziens in de Wereldwinkel!

wereld36 wereld36