37 jonge tekentalenten en hun meesters gaan strijd aan om titel ‘De Nieuwe Vincent’

ingevoerd op 25-08-2015

Aanstaande zaterdag 29 augustus vindt de officiële aftrap plaats van talentenprogramma ‘De Nieuwe Vincent’. In het Ru van Rossumhuis Mariëngaarde, een kunstenaarshuis in Tilburg, ontmoeten 37 geselecteerde jonge tekentalenten hun meester met wie zij samen de strijd aan gaan om de Jan Naaijkensprijs Junior én de felbegeerde titel ‘De Nieuwe Vincent’.

 

125 jaar na de dood van Vincent van Gogh is de grootmeester hotter dan hot. Tijd om op zoek te gaan naar De Nieuwe Vincent! De Nieuwe Vincent is een talentenprogramma voor kinderen tussen de 9 en 14 jaar die zich verder willen ontwikkelen in tekenen en schilderen. De afgelopen maanden konden via de website tekeningen worden ingediend. De vakjury heeft de 150 inzendingen beoordeeld op creativiteit, eigenheid en kleurgebruik. Uiteindelijk zijn 37 ‘Nieuwe Vincenten’ geselecteerd die strijden om de titel ‘De Nieuwe Vincent 2015’ én de Jan Naaijkensprijs Junior, die hij of zij ontvangt uit de handen van het Noord-Brabants Genootschap.

 

De komende maanden worden de deelnemers in zeven zaterdagen klaargestoomd voor de eindexpositie in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch, waar de 37 deelnemers te zien zijn met hun beste werk. De talenten volgen een speciaal programma bestaande uit diverse workshops, opdrachten, lessen bij verschillende kunstacademies in Brabant en bezoekjes aan kunstenaarsateliers en musea zoals De Pont en Kröller-Müller. Zij worden daarin, net als Vincent van Gogh, ondersteund door een meester. De meesters zijn ervaren kunstenaars met een atelier in het Ru van Rossumhuis Mariëngaarde en ondersteunen de jonge kunstenaars in de ontwikkeling van hun talent gedurende het gehele traject.

 

‘De Nieuwe Vincent’ is de winnaar van de talentenjacht. Hij of zij wordt begin december geselecteerd door een professionele jury en ontvangt uit handen van het Noord-Brabants Genootschap de Jan Naaijkensprijs Junior; een geldbedrag waarmee de winnaar zijn of haar tekentalent verder kan ontwikkelen. De Jury bestaat uit Caroline Verweij (senior medewerker educatie, Het Noordbrabants Museum), Marie-José Eijkemans (hoofd educatie – Museum De Pont), Paul Bogaers (kunstenaar). De Nieuwe Vincent is één van de activiteiten in het Van Goghjaar 2015 | 125 jaar inspiratie. Het is een gezamenlijk initiatief van Kunstpodium T, Vincents Tekenlokaal en Gemeente Tilburg, de stad waar Vincent van Gogh 150 jaar geleden zijn eerste tekenles volgde.

 

De Nieuwe Vincent-St Joost-MariavdHeyden7813 De Nieuwe Vincent-St Joost-MariavdHeyden7813