Pas op voor zakkenrollers

ingevoerd op 21-08-2015

Zakkenrollers slaan vaak en op veel plaatsen toe. Juist wanneer u het naar uw zin heeft of druk bezig bent, komt de zakkenroller de pret bederven. In drukke winkelstraten, op de markt, tijdens een braderie, in de bioscoop of in een druk bezocht café, haalt hij of zij (waardevolle) spullen uit uw tassen of zakken. Daarbij werken zij vaak in duo’s of teams.

Wat u zelf kunt doen

Geef zakkenrollers geen kans en tref uw voorzorgsmaatregelen.

Waarschuw omstanders als het u toch overkomt. Probeer het signalement van de vermoedelijke dader te onthouden en geef dat door aan de politie. Hiervoor belt u 112 als de dader nog in de buurt is, de politie kan hem dan misschien direct aanhouden. Anders belt u 0900-8844.

Doe altijd aangifte van zakkenrollerij. Dit kan uitsluitend persoonlijk op het politiebureau. Om wachttijden te voorkomen, kunt u het beste een afspraak maken via telefoon 0900 – 8844. Dit nummer is dag en nacht bereikbaar.

 

Preventietips zakkenrollen

Let goed op uw spullen op plekken waar het heel druk is (bijvoorbeeld in een wachtrij en bij gedrang).

Doe uw portemonnee in uw binnenzak of jaszak, of in een broekzak aan de voorzijde, niet in een tas of achterzak. Leg geld en pasjes nooit voor het grijpen boven in uw tas maar stop ze onderin.

Bedenk altijd of u echt wel een tas nodig heeft. Zo ja, draag de tas altijd aan de voorzijde van uw lichaam en met de klep/sluiting naar u toe gericht. Draag een handtas eventueel onder uw jas.

Gebruik een tas van stevig materiaal dat niet makkelijk doorgesneden kan worden of breng een versteviging in uw tas aan.

Draag een tas niet aan de straatzijde.

Neem uw tas altijd mee in de paskamer.

Maak de tas niet om de pols of om het stuur van uw fiets vast en doe de tas niet in de fietsmand.

Doe zo mogelijk boodschappen samen met een ander.

Loop zoveel mogelijk in goed verlichte straten.

Neem nooit meer geld mee dan u nodig denkt te hebben.

burgernet burgernet