Herdenking Gijzelaars 1942

ingevoerd op 18-08-2015

Op zaterdag 15 augustus zijn in de bossen van Gorp en Roovert de vijf gijzelaars herdacht, die hier door de bezetter zijn doodgeschoten. Robert Baelde, Christoffel Benneker, Willem Ruys, Otto graaf van Limburg Stirum en Alexander baron Schimmelpenninck van de Oye werden in de vroege ochtend van 15 augustus 1942 op de locatie van de gedenkplaats geëxecuteerd. De twee laatstgenoemden liggen hier nog altijd begraven. Ook drie gijzelaars die in oktober 1942 in Woudenberg zijn gefusilleerd, werden herdacht.

 

De Stichting Gijzelaars Beekvliet en Haaren organiseert jaarlijks de herdenking bij de fusilladeplaats. Namens de stichting en de gemeenten Goirle, Haaren, Hilvarenbeek en Sint Michielsgestel werden kransen gelegd. De burgemeester en haar echtgenoot vertegenwoordigden de gemeente Goirle. Na de kranslegging volgde een minuut stilte en werd de Taptoe geblazen.

 

De gemeente Goirle vindt het belangrijk dat de herinnering aan de gijzelaars levend blijft en faciliteert daarom deze herdenking ieder jaar. Helaas is dit jaar de berichtgeving over de herdenking beperkt geweest. Omdat het Goirles Belang vorige week de gemeentepagina niet plaatste, is de aankondiging van de herdenking in dit weekblad achterwege gebleven.

De stichting en de betrokken gemeenten herdachten de gefusilleerde gijzelaars met kransen De stichting en de betrokken gemeenten herdachten de gefusilleerde gijzelaars met kransen