Open dag 30 augustus "Bijenhal Alphen"

ingevoerd op 27-08-2015

De imkers van Alphen, Riel, Baarle en omgeving gaan hun 8e open dag houden. Iedereen die belangstelling heeft in het wel en wee van de bijen wordt uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in de verenigingsbijenhal aan de Zandstraat te Alphen. De imkers houden op 30 augustus openhuis en willen de bezoeker alle facetten van het bijenhouden laten zien.

Wat is er zoal te zien die dag, hoe en wat in een bijenkast, het bijenvolk, koninginnenkweek, start van een nieuw bijenvolk, was smelten, honingslingeren, honing proeven,  koninginnengelei, visuele informatie, imkers materialen en gereedschappen, wintervoer bijen, korfvlechten, er wordt wat verteld over solitaire bijen en wespen, honing proeven, verkoop bijenproducten,  honing, wijn en andere producten zijn te koop. U wordt verwelkomd met een honingdrankje en koffie met een honingkoek. De imkers kunnen u alles over de bijen vertellen.

De bijenhal is voor de imkers van Alphen e.o. een belangrijke plek om aan andere het leven van de bij en wat er allemaal bij komt kijken te laten zien en soms voelen. Sinds de bijenhal 7 jaar geleden is geopend hebben al velen van de gelegenheid gebruik gemaakt, zoals de scholen van de omgeving, verenigingen, bedrijven, enkele buurtverenigingen en families zijn bij ons in de bijenhal langs geweest. Alle bezoekers waren erg enthousiast over wat men heeft gezien en gehoord over de bijen. De imkers kunnen in de bijenhal alles laten zien in en om een bijenvolk en er veel over vertellen, er staat een demonstratiekast opgesteld waar men alle bewegingen in een bijenkast kan volgen. En van achter een glazen wand kan men de imker aan het werk zien in de bijen. Het gaat niet alleen om de bijen maar natuurlijk ook om de dracht, immers de bijen kunnen niet zonder nectar en stuifmeel, de imkers hebben bij de bijenhal een mooie drachtplantentuin aangelegd. De ”Bijenhal Alphen” is belangrijk voor de omgeving omdat het doel van de bouw van de bijenhal is om er educatieve activiteiten te ontwikkelen, dit doel hebben we ruimschoots gehaald, gezien de vele bezoeken aan de bijenhal. Niet alleen van scholen en verenigingen of families, op de inloopavonden en de middagen krijgen we veel bezoekers, gezinnen, opa’s en oma’s met de kleinkinderen, groepen van de campings en zomaar passanten die even binnen wippen.

Op maandagavond van 18.30 tot 21.00 uur en donderdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur is de bijenhal geopend en bent u van harte uitgenodigd om eens aan te komen. Er is een hele boel te zien en te koop, kom daarom op zondag 30 augustus naar de open dag in de bijenhal aan de Zandstraat in Alphen, u bent welkom vanaf 10.00 tot 16.00 uur, de koffie staat klaar.

 

Tot dan,

 

 De imkers van Alphen, Baarle, Riel EO, Henk Cornelissen

Bij Bij