Vintage in de Wereldwinkel?

ingevoerd op 03-08-2015

Waarom doen me deze Capiz-lampen toch zo aan de zestiger jaren denken? Misschien omdat er toen zo’n model lamp in matglas boven onze plantenbak hing! Maar zo oud zijn deze lampen zeker niet en van glas evenmin.

Fairtrade-importeur Kinta (zie kinta.nl) heeft een hele collectie van Capiz-produkten: fotolijsten, sieraden en woonaccessoires zoals de inmiddels klassieke lotus sfeerlichten en deze lampen. Capiz werd al in de Spaanse koloniale tijd gebruikt voor ramen in huizen. Het is een platte, oesterachtige schelp die veel voorkomt in de wateren rond de Filippijnse eilanden. De schelpen zijn lichtdoorlatend en daarom zo geschikt voor sfeerlichtjes, mobiles en lampen!

De gewassen schelpen worden in de gewenste vorm gesneden en eventueel gekleurd of ter versteviging ingesmeerd met niet-giftige hars. Daarbij blijft het transparante karakter behouden. Voor de lampen worden de plaatjes met nylon draad aan elkaar genaaid.

Importeur Kinta werkt al jaren samen met verschillende capiz producenten op verschillende locaties (in Manilla en Cebu). Deze lampen worden in Cebu geproduceerd door familiebedrijven onder supervisie van de coördinator Lorna. Zij hecht veel waarde aan het welzijn en de werkomstandigheden van de medewerkers. De andere producten worden in Manilla ingekocht bij een oud familiebedrijf met 50-60 medewerkers dat met kleinere coöperaties samenwerkt.

Een of twee van deze lampen boven de tafel of plantenbak brengen sfeer in huis, of het nu die uit de zestiger/zeventiger jaren is of niet!

Tot en met 22 augustus is de Wereldwinkel alleen geopend op donderdag en vrijdag van 13.30 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

wereld wereld