Alweer 36 jaar Friese Paardendagen in Hilvarenbeek

Friese paarden geliefd in Brabant!

Daar gaat ze. Het Friese paard. Fier. Zwart. Sterk. Intelligent. Tikkeltje verheven. Alsof ze zich bewust is van de eeuwen die haar voorouders hebben afgelegd. Alsof ze zich bewust is van de plek die ze inneemt in zovele harten.

Op zondag 2 en maandag 3 augustus organiseert fokvereniging Het Friesche Paard Zuid-Nederland alweer haar 36e Friese Paardendagen op het terrein aan het Laag Spul te Hilvarenbeek.

De leden van deze vereniging zijn afkomstig uit Zuid Nederland en hebben allen een passie voor het Friese paard. Het zijn fokkers en/of gebruikers. Op de Friese Paardendagen in Hilvarenbeek presenteren ze trots hun paarden en veulens. Een spannend gebeuren want ze worden allemaal gekeurd door een deskundige jury. Het is een authentiek en traditioneel evenement met de jury in zwarte pakken en (bol-)hoeden, snelle jongens in witte pakken die met de paarden lopen en de paarden zelf die stuk voor stuk de show stelen. Het is er op of eronder, en aan het einde van de maandagmiddag ligt de hoofdprijs in het verschiet: de eeuwige roem om een fokdagkampioen te hebben gefokt! Natuurlijk wordt dit onderstreept met een traditioneel wandbord en een wisseltrofee van een fiks bronzen beeld van een Friese hengst.

 

Het hoogtepunt van deze dagen is op de maandagmiddag van 3 augustus: dan is er een gevarieerd showprogramma met hoogtepunten zoals het optreden van de imponerende Friese dekhengsten zowel aan de hand als onder het zadel, een presentatie van combinaties in het tuig en kampioenschappen van veulens, jonge paarden, merries en ruinen aan de hand.

Gedurende dit tweedaagse evenement is op het terrein eveneens een grote feesttent met muziek te vinden, er zijn tribunes en een gevarieerd en leuk promodorp dat zowel paardenmensen als buitenmensen aan zal spreken

 

Het evenement is gratis te bezoeken en parkeren (€ 5,-) is mogelijk op maximaal 40 meter van het locatieterrein. Geadviseerd wordt om de bewegwijzering te volgen. Meer informatie is te vinden op

www.friesepaardzuidnederland.nl

 

foto: © Johan Achterhof

 

fries + © fries + ©