Pronte Meiden in de Wereldwinkel

ingevoerd op 24-07-2015

Telkens weer verrassend zijn de beeldjes van de trotse vrouwen uit Zimbabwe. Telkens andere patronen voor hun kleding, soms met een tasje, dan weer met een kind, afhankelijk van de inspiratie die de kunstenaar vond in de ruwe steen! Ze heten Proud Ladies, maar hoe vertaal je dat? Als Trotse Dames? Zou kunnen, maar als je de prachtige beelden van serpetijnsteen ziet, denk je eerder aan Pronte Meiden. De Van Dale vertaalt ‘pront’ als ‘trots en parmantig’ en ‘mooi en knap’. Dat lijkt een goede omschrijving van deze gebeeldhouwde vrouwen uit Zimbabwe.

Hun maker Aaron Kapembeza leerde het vak van zijn tante, Colleen Madamombe, zelf een wereldberoemde vrouwelijke kunstenaar. En aan zijn creaties is te zien dat hij dat vak met liefde uitoefent en een eigen stijl ontwikkeld heeft. Ze zijn allemaal uniek, expressief en met humor gemaakt!

Kapembeza: “Als ik een steen in handen heb, laat ik mij leiden door de natuurlijke vorm van die steen. Zo ontstaat er een spel tussen mij als kunstenaar en de steen zelf”. Hij werkt met black springstone en opal. Opvallend aan de Proud Ladies zijn de verschillende texturen die hij aanbrengt in de steen en die een bijzonder contrast geven van diep glanzend zwart met ruw lichtgrijs in allerlei patronen.

De beeldjes op de foto zijn vijftien tot twintig centimeter hoog. Ze passen overal en worden geïmporteerd door Gone Arty. Hun doelstelling omschrijven ze op de website:  “Maatschappelijk ondernemen en kwalitatief hoogwaardige authentieke producten afzet bieden op de Europese markt.” Mooi van Gone Arty. Daar staat de Wereldwinkel vierkant achter. Maar eerlijk gezegd, vinden we ze vooral heel mooi….

 

Vanaf 27 juli tot en met 22 augustus is de Wereldwinkel alleen geopend op donderdag en vrijdag van 13.30 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

 

wereld wereld