Waterschap De Dommel vergroot gebied waar verbod op onttrekken oppervlaktewater geldt

Watertekort in aantal sloten en beken in Midden-Brabant neemt toe

Met ingang van zaterdag 30 mei vergroot Waterschap De Dommel het gebied waar een verbod op het onttrekken van water uit beken en sloten geldt. Naast de Reusel en Beerze ten zuiden van het Wilhelminakanaal, waar vanaf 18 mei al een onttrekkingsverbod geldt, komen daar nu bij: de stroomgebieden van de Nete, Poppelsche/Rovertsche Leij, Nieuwe Leij/Voorste Stroom, Reusel/Achterste Stroom, Beerze/Smalwater, Rosep, Kleine Aa (bij Boxtel), Smalwater, Essche Stroom, Gender, Ekkersrijt, Groote Waterloop en Broekleij.

 

Door de normale temperaturen en geen uitbundig zonnig weer dit voorjaar is er weinig besef dat het toch geleidelijk droog aan het worden is in bodem en beken. In het stroomgebied van de Boven-Dommel, Keersop en Tongelreep, ten zuiden van Eindhoven is geen onttrekkingsverbod ingesteld, omdat in dit gebied de afgelopen tijd wat meer neerslag is gevallen dan elders in het Dommelstroomgebied.

 

Het waterschap kondigt dit verbod af om te voorkomen dat er te weinig water in de beken en sloten overblijft. Te weinig water in beken en sloten kan ernstige gevolgen hebben voor de waterkwaliteit, de grondwaterstand en de flora en fauna.

Het verbod geldt voor vaste onttrekkingsinstallaties, maar ook voor mobiele installaties, zoals zuigwagens en giertonnen. Alleen het laten drinken van vee en het bestrijden van brand met water uit deze beken of sloten in dit gebied is wel toegestaan. Op de naleving van het verbod om water te onttrekken wordt verscherpte controle uitgevoerd.

 

Het verbod gaat zaterdag 30 mei 2015 in en duurt tot een nog nader vast te stellen tijdstip. De hoeveelheid neerslag en het herstel van de waterstanden zullen dat tijdstip bepalen.

dommel dommel