DE REUZIN EN DE REUS KOMEN ER AAN! (8)

ingevoerd op 20-05-2015

Op zaterdag 23 mei 2015 is het zover. Dan presenteert Stichting Culturele Manifestaties Goirle/ Reuzengilde Goirle en Riel vol trots de Goirlese reuzin Johanna Abcovia en de Rielse reus Toon mee`t vèèreke. Een prachtige reuzin en prachtige reus zijn tot stand gekomen.

Tijdens een besloten bijeenkomst in het gemeentehuis van Goirle zullen de onthulling en de presentatie plaatsvinden. Na de presentatie zal onze burgemeester, mevrouw  Machteld Rijsdorp, de Rielse reus en de Goirlese reuzin symbolisch inschrijven in het Bevolkingsregister.  Johanna Abcovia en Toon mee`t vèèreke zijn dan officieel  nieuwe inwoners van Goirle en Riel. 

Bij deze bijzondere gebeurtenis zullen de Tilburgse reus Fraans Krèùk en de Hilvarenbeekse reuzin Hildewaris de getuigen van de Goirlese reuzin zijn.  De Oisterwijkse reus Peer Paorel en de Gilse reuzin Gullemoei zullen de getuigen zijn van de Rielse reus. Daarnaast zullen vertegenwoordigers van de Reuzengenootschappen in Nederland en andere genodigden bij deze bijzondere bijeenkomst aanwezig zijn.

De inwoners van Goirle en Riel kunnen met Johanna Abcovia en Toon mee `t vèèreke kennis maken van 26 mei t/m 5 juni,  in het gemeentehuis tijdens de openingstijden van 09.00 - 12.30 uur op werkdagen.

 

Korte terugblik

Op initiatief van Johan Swaans  en Thijs Kemmeren is het reuzenproject in 2012 in gang gezet. Jozef van den Corput, Johan Swaans, Mathieu van den Tillaart en de helaas in januari  jl. overleden Wim van Beurden  hebben de activiteiten verder vorm gegeven. Sinds het najaar van 2014 is Kees Ooms het reuzenproject komen versterken.

Aanvankelijk was het reuzenproject gericht op het maken van een Goirlese  reus of reuzin, later is het uitgebreid met het vervaardigen van een Rielse reus. Het maken van de reus en de reuzin heeft ruim 2,5 jaar in beslag genomen. In het najaar van 2012 hebben een aantal mensen besproken  hoe de reus en de reuzin eruit zouden moeten zien.  Vervolgens zijn we begonnen met het verwerven van financiële middelen. We hebben daarvoor o.a. een kunstveiling gehouden tijdens Place des Frères, eind september 2013. De stevige frames - onderstellen en bovenstellen - op wielen waren medio 2014 gereed. Met het maken van de kop van de reus en de kop van de reuzin werd in september 2014 begonnen. Eind april jl. waren er twee schitterende koppen gereed en geschilderd.

De afgelopen maanden is intensief gewerkt aan  het maken van de kleding. Medio mei was deze klus geklaard en nu zijn Johanna Abcovia en Toon mee `t vèèreke in prachtige kleding gestoken. In de kleding van de reuzin is ongeveer 80 meter stof verwerkt  en in de kleding van de reus ongeveer 35 meter stof. Ook zijn er al een aantal attributen klaar, die in de zakken van het kleed van de reuzin worden geplaatst.  Een aantal leden van gilde Sint Mauritius zullen Johanna Abcovia en Toon mee `t vèèreke gaan begeleiden als de reuzin en de reus deelnemen aan optochten en evenementen.

Wij bedanken graag iedereen die zich op een of andere wijze heeft ingezet voor het welslagen van het reuzenproject en het tot stand komen van de Goirlese reuzin en de Rielse reus.

 

Vooruitblik

Het is de bedoeling dat de reuzin van Goirle en de reus van Riel regelmatig te zien zijn, zich buiten de gemeentegrenzen begeven en daarmee Goirle en Riel op de kaart zetten. Op zondag 31 mei zijn er in de Leybron in Riel foto’s te zien van het maken van de reus en de reuzin. Op zaterdag 20 juni  zijn de reus en de reuzin aanwezig op het Midzomerfestival in Goirle. Op zondag 16 augustus maken Johanna Abcovia en Toon mee`t vèèreke een eerste verre reis. Dan trekken ze in Losser (Overijssel) rond in de Brueghelstoet op het Bruegheliaans Festijn. Op 20 september doen de Rielse reus en Goirlese reuzin mee aan de internationale reuzenoptocht in Oisterwijk.

De foto bij dit artikel laat de rugzijde van de reus en reuzin in het Rielse Laag zien.

 

Wilt u de reus en de reuzin helemaal bewonderen?  Ze zijn in het gemeentehuis  van  26 mei t/m 5 juni en zullen uw komst zeer op prijs stellen.

Onze website www.reuzengildegoirle-riel.nl.  wordt op korte termijn geactualiseerd zodat u de ontwikkelingen rond  de reus en de reuzin daar kunt volgen. Ook in het Goirles Belang blijven wij u regelmatig informeren over de reuzin van Goirle en de reus van Riel.

 

Mathieu van den Tillaart

Stichting Culturele Manifestaties Goirle/Reuzengilde Goirle en Riel.

de Goirlese reuzin de Goirlese reuzin
de Rielse reus de Rielse reus
Foto: Joop Tates, fotogroep FDDK Foto: Joop Tates, fotogroep FDDK