Gemeenten krijgen hulp bij de nieuwe jeugdzorg

ingevoerd op 06-05-2015

Cliënten van de jeugdzorg hebben hun diensten aangeboden aan de negen gemeenten van de regio Hart van Brabant. Zij willen graag meedenken over formulering en uitvoering van beleid voor de jeugdzorg. De cliënten van de jeugdzorg hebben zich verenigd in het “Platform Belangenbehartiging Cliënten Jeugdzorg Regio Midden-Brabant”. Op 22 april vond in het stadhuis van Tilburg een door het Platform georganiseerde miniconferentie plaats. Deze bijeenkomst was georganiseerd in samenwerking met de gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant.

 

Het Platform wil in de samenwerking met de gemeenten vooral laten zien hoe het beleid voor jongeren en hun gezinnen concreet uitpakt en hoe zaken nog beter kunnen worden aangepakt. Sinds 1 januari zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Eerder lag de verantwoordelijkheid op het nationale niveau.

 

Tijdens de miniconferentie ontvouwde Dion van den Berg namens het Platform het aanbod dat het Platform de negen gemeenten doet. Naast advisering van beleid gaat het om een bijdrage aan de scholing en bijscholing van de zogenaamde ‘frontlijnmedewerkers’. Van den Berg: “Deze medewerkers zijn in de gemeenten degenen die de eerste contacten hebben met burgers en gezinnen, maar soms – zo leert de praktijk – is hun kennis over bijvoorbeeld leerproblemen of gedragsstoornissen ontoereikend.” Het Platform bestaat uit ervaringsdeskundigen en kan ook meedenken over de opzet van tevredenheidsonderzoeken en adviseren over nieuwe projecten en voorlichtingstrajecten, aldus Van den Berg. Hij wees op enkele problemen die de afgelopen maanden zichtbaar zijn geworden, maar benadrukte dat hij ziet dat wethouders en ambtenaren de nieuwe gemeentelijke taken zeer serieus nemen.

 

De regio Hart van Brabant bestaat uit negen gemeenten: Dongen, Gilze-Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk. Namens deze gemeenten reageerde Marcelle Hendrickx, wethouder jeugdzorg van Tilburg. Minimaal twee maal per jaar zullen de gemeenten met het Platform overleggen, maar ook samenwerking in concrete projecten is zeker mogelijk. Hendrickx benadrukte dat het goed is dat de cliënten de ontwikkelingen goed volgen. Tegelijkertijd moeten we, aldus de wethouder, niet vergeten dat de oude jeugdzorg veel problemen kende. De gemeenten hebben diverse ideeën hoe ze jongeren en hun ouders bij de jeugdzorg kunnen betrekken.  

 

Het Platform hoort graag van burgers welke ervaringen, niet alleen de slechte maar ook de goede, zij hebben met de nieuwe jeugdzorg.

Het Platform is bereikbaar via het mailadres:

platformondersteuning@outlook.com

Miniconferentie Transitie Jeugdzorg_22 april Miniconferentie Transitie Jeugdzorg_22 april