Tweede Wereldoorlog Goirle

ingevoerd op 03-05-2015

Binnenkort is het alweer 70 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. Voor veel jongeren slechts een verhaal of film uit de media, voor veel ouderen een onderdeel van hun leven of een herinnering. Maar we weten allemaal dat het lot grillig was en dat niemand, Duitser of Nederlander er zeker van kon zijn dat hij werd gespaard voor de ellende die een oorlog nu eenmaal onvermijdelijk met zich meebrengt.

 

Hoe hard dit lot kan zijn blijkt uit het verhaal van het Goirlese echtpaar Ernst en Cato Glock. Ernst Glock woonde in de jaren 30 in Goirle, hij was rijksduitser maar hij voelde zich thuis in Goirle. In 1937 trouwde hij met een Goirles meisje, Cato Otten. Ernst was geen Nazi aanhanger, maar hij was dus wel rijksduitser en werd onvermijdelijk opgeroepen voor militaire dienst. In januari 1943 vertrok hij naar zijn onderdeel, de Luftwaffe. Hij gaf hier gehoor aan, maar met tegenzin, weigeren zou de kogel betekenen, onderduiken, represailles voor zijn familie en zijn vrouw. Hij is nog twee keer met verlof thuis geweest. Zijn laatste verlof werd voortijds afgebroken door het bevel zich met spoed te melden.

Volgens inlichtingen bij de Deutsche Dienststelle in Berlijn (opgezocht in maart 2000) was hij in juni 1944 nog in leven hij bevond zich toen met zijn onderdeel in de omgeving (van de toen Russische nu Wit Russische stad) Witebsk. Waarschijnlijk is hij hier gesneuveld, zijn laatste rustplaats is echter nooit gevonden.

Tragisch is het overlijden van zijn vrouw Cato tijdens de beschieting van Goirle 13 oktober 1944. Zij werd geraakt door een granaatscherf toen zij terug liep van het schuurtje in de tuin naar haar huis en daar ter plekke overleed.

 Het heeft misschien zo moeten zijn… maar voor ons is dit verhaal uit onze familie meer dan een voetnoot. We hopen dat het verhaal van deze twee mensen zo toch nog eenmaal opflakkert om ons eraan te herinneren wat oorlog is. Een afschuwelijke ervaring voor mensen die het treft, of het nu 70 jaar geleden is of zoals nu in Syrie…, oorlog betekent vooral verlies. Willekeurig, onverschillig en onvoorspelbaar.

 

Joop van Beurden en Johnny (Sjaan) Otten.

oorlog oorlog