Maya-symbolen in de Wereldwinkel

ingevoerd op 22-04-2015

Simbólica Fair Trade is een van onze leveranciers. Ze leveren handgemaakte fairtrade artikelen uit Mexico en Guatemala om daarmee de duurzame ontwikkeling in die landen te bevorderen. De producenten van hun mooie tassen, sieraden en beeldjes krijgen een eerlijke prijs die in verhouding staat tot de werkelijke productiekosten.

Och ja, dat weet u eigenlijk al wel, dat onze importeurs zo werken. Simbólica Fair Trade doet nog wat meer. Ze leveren in de eerste plaats replica’s van beelden en sieraden. Die zijn namelijk gebaseerd op eeuwenoude symbolen uit culturen zoals die van de Maya’s en Azteken. Achter alle kunst van Simbólica zit een stuk geschiedenis, een verhaal of een diepere gedachte.

Neem nou de handgemaakte beelden van resin stone, ofwel harssteen. Ze zijn ongeveer 10 cm breed. We hebben het beeld Mahj, symbool voor vrouw, gebaseerd op tekeningen in oude geschriften van de Klassieke Maya cultuur (250-900 na Christus). Volgens de Maya’s was niemand honderd procent man of honderd procent vrouw maar had iedereen zowel vrouwelijke als mannelijke elementen in zich. De elementen die overheersten bepaalden of iemand een man of een vrouw werd.

Daarnaast hebben we het symbool Chek dat voor bevruchting staat. De beeldjes geven een idee van het hoge kennisniveau van de Maya cultuur. Ze worden geleverd met een certificaat waarop de betekenis wordt uitgelegd en de naam van de producent(e) staat vermeld.

Neem gerust eens een kijkje in de Wereldwinkel. Gezellig voor de dienstdoende (vrijwillige) winkelier. En alleen een pakje thee, reep chocolade of kaart verkopen we natuurlijk ook graag aan u!

wereld17 wereld17