Foto-expositie ‘Twilight’

ingevoerd op 22-04-2015

Foto- en Videovereniging FAK Lumen organiseert van 29 april tot en met 22 mei 2015, samen met de fotoclubs DIFO uit Oud-Turnhout en Den Dubbele Klik en Optiek uit Goirle, een foto-expositie in het gemeentehuis van Goirle rond het thema ‘Twilight’.

 

Letterlijk vertaald is ‘twilight’ schemerlicht. Dat is het kwartiertje voor zonsopkomst en het kwartiertje na zonsondergang. In het huidige taalgebruik wordt deze term ook vaak gebruikt om het grijze gebied aan te geven tussen twee uitersten of om enge zaken te verbeelden. Denk daarbij aan de film ‘Twilight’. De leden van de vier fotoclubs hebben het thema ‘Twilight’ ieder op hun eigen manier geïnterpreteerd en op papier vastgelegd. Het resultaat is een zeer afwisselende expositie. Burgemeester Machteld Rijsdorp verricht de opening op woensdag 29 april 2015 om 19.30 uur in de hal van het gemeentehuis. Eeke Renkema, op saxofoon, zal samen met Rob Nederlof, pianist, de tentoonstelling muzikaal begeleiden.

De deelnemende verenigingen hebben door de jaren heen vaker samengewerkt. Het samen exposeren begon in 2012 toen Den Dubbele Klik een verzoek deed aan DIFO Oud-Turnhout om aan de hand van een thema foto’s te bespreken. Goirlenaar en lid van DIFO, Fred Rokven, nam de uitdaging aan, en samen met Paul Baelemans van Oud-Turnhout, bedacht hij toen het thema: ‘Behind the Light’. Volgens Fred is het niet meer dan een kreet bedoeld om de fotografen aan het denken te zetten; de creativiteit moest worden geprikkeld. Een uitleg kregen de deelnemende fotografen er niet bij. Het initiatief leidde tot een prachtige tentoonstelling in het Cultureel Centrum Jan van Besouw in 2013. Het succes smaakte naar meer: nu dus een expositie in het gemeentehuis van Goirle.

Bij de expositie ‘Twilight’ zijn er van iedere fotoclub 15 foto’s te zien, dus in totaal 60 stuks. Paul Baelemans en Fred Rokven hebben alle foto’s bij de clubs besproken, maar iedere fotoclub maakte zelf uit welke foto’s kwamen hangen. Geprobeerd is om zoveel mogelijk fotografen aan bod te laten komen met aan het thema beantwoordende, goede foto’s. En dat is volgens Lumen-secretaris Marianne Grimmelius gelukt. De prima samenwerking heeft geleid tot meer creativiteit. De fotografen kostte het vaak wel hoofdbrekens hoe het thema te verbeelden; er was volop discussie binnen de verenigingen. Aardig is te zien hoe verschillend fotografen het thema hebben opgevat. De borden met foto’s van de verschillende verenigingen staan door elkaar om nog maar eens de broederlijk samenwerking te benadrukken. Dank zij ondersteuning van het Bruisfonds van de Gemeente Goirle was realisatie van deze bijzondere, in meerdere opzichten grensoverschrijdende expositie, mogelijk.

De expositie ‘Twilight’ is te bezichtigen van 29 april tot en met 22 mei 2015 tijdens de reguliere openingstijden van het gemeentehuis. Op maandag t/m donderdag van 9.00 - 17.00 uur en op vrijdag van 9.00 - 12.30 uur.

Foto: Harrie Coehorst van Fotoclub Optiek Goirle. Foto: Harrie Coehorst van Fotoclub Optiek Goirle.