Unieke stadswandeling met Cees Robben

Stadswandelingen op 18 en 19 april

Cees Robben (Tilburg, 30 mei 1909 - Tilburg, 15 februari 1988), was een in Tilburg geboren kunstenaar en woonde lang in Goirle. Hij zette het dagelijks leven van de gewone man in een tekening, met daaronder een pakkende uitspraak geschreven in het Tilburgs dialect.

Robbens eerste prent verscheen op 1 oktober 1953 in het weekblad Roomsch Leven, en na 1 januari 1970 was de Prent te lezen in het Nieuwsblad van het Zuiden, het huidige Brabants Dagblad.

De Prenten van de Week hebben een geheel eigen gezicht. Zij vertellen het verhaal van de Tilburgers, uit alle lagen van de bevolking, met de kenmerkende overeenkomst dat ze allemaal hetzelfde Tilburgse dialect spreken.

De zeven kinderen van Cees Robben hebben op 19 februari 2002 429 originele prenten van hun vader in ontvangst genomen.  Ze besloten daarop een stichting op te richten. De notaris passeerde de akte van oprichting op 2 juli 2002. Het doel is het erfgoed van Cees Robben goed te beheren en  initiatieven in de geest van Cees Robben te stimuleren.

Het 12,5 jarig bestaan van de CRS, die het cultureel erfgoed van Cees Robben bewaart en levendig houdt, is aanleiding voor een feestje. 
Daarom wordt er een bijzondere wandeling langs 25 plekken in de binnenstad van Tilburg georganiseerd.
De legendarische tekenaar en dichter, vooral bekend van de ‘Prent van de week’, is het subject pur sang van stadswandelingen op 18 en 19 april 2015.  De wandeling, gebaseerd op zijn oeuvre wordt georganiseerd door de CRS)en de Stadsgidserij van Tilburg.
Deelnemers zullen worden getrakteerd op uitvergrote prenten die te maken hebben met de locatie of huidige bestemming van een pand. Onderweg worden door acteurs sketches gespeeld. Er is een muzikaal intermezzo door studenten van Factorium. In het gebouw van de Zusters van Liefde Oude Dijk komt een kleine expositie. Ook bij het Paleis Raadhuis en in Cinnecitta komen meerdere prenten te hangen. Zo is de hele wandeling doorspekt met arte facte van Cees Robben.

 

Op beide dagen start de wandeling met koffie en gebak bij Cinecitta in de WII-straat en eindigt hij op gepaste wijze ‘in de geest van Cees Robben’ bij De Burgerij in de Noordstraat. De kosten bedragen 10 euro per persoon.

 

18 april

Wandeling 1: inloop en ontvangst bij Cinecitta om 10.45 uur

Wandeling 2: inloop en ontvangst bij Cinecitta om 13.45 uur

 

19 april

Wandeling 3: inloop en ontvangst bij Cinecitta om 10.45 uur

Wandeling 4: inloop en ontvangst bij Cinecitta om 13.45 uur

 

Reservering is noodzakelijk. Dat kan via e-mail wilmarobben@home.nl of telefoon 013-53 000 11. 

 


 

Cees Robben aan de tekentafel Cees Robben aan de tekentafel