Boomfeestdag 2015, met als thema bomen en water in molenpark Goirle

ingevoerd op 25-03-2015

Vanmorgen hebben 75 kinderen van groep zeven van de openbare basisschool ‘t Schrijverke 2000 planten in de grond gezet. Dat gebeurde in het molenpark aan de Nieuwe Rielseweg. Wethouder Theo van der Heijden sprak de kinderen toe.
”Vandaag vieren we een gemeente Goirle de 59e Boomfeestdag. Een dag met een thema: bomen en water.

Vorige week hebben zo’n 115.000 kinderen samen 200.000 bomen en struiken geplant. In totaal zo’n 80 voetbalvelden. En deze week doen wij daar een schepje bovenop, hier in Goirle in het nieuwe molenpark.

Wat hebben bomen en water nu eigenlijk met elkaar te maken? Nou ja water is natuurlijk voor alle levende wezens een eerste levensbehoefte. We zijn dan wel geen vissen, maar zonder water houden we het echt niet vol. En natuurlijk geldt dat ook voor de planten en dieren om ons heen.

Wij kunnen water oppompen, als we dorst hebben en te weinig water om ons heen. Maar wat moet eenn boom doen, als zijn wortels niet meer bij het grondwater kunnen. Dat wordt lastig. Ik houd van bomen, ze zijn de koningen van het bos. Ik heb er vroeger veel ingeklommen. Dat lukt nu niet meer. Maar ik geniet er nog steeds van. Stel je voor dat we hier geen bomen of struiken zouden hebben, saaie boel toch.

Daarom vind ik het fantastisch dat jullie hier vandaag in ons nieuwe molenpark bomen en struiken planten. En weet je wat zo apart is die bomen kunnen ouder worden dan ik en zelfs ouder dan jullie. Als we er tenminste goed voor zorgen. Als we ze ruimte geven en lucht en water.

Om jullie te bedanken voor jullie werk van vanochtend hebben we een mini- moestuintje voor jullie klaarstaan. Daar geldt hetzelfde voor: jullie zorgen voor licht lucht en water, dan doen die plaatjes de rest. Veel plezier zo dadelijk en over een paar weken smakelijk eten.”

Wethouder THeo van der Heijden spreekt de kinderen toe Wethouder THeo van der Heijden spreekt de kinderen toe
Jeroen Klerks geeft toelichting Jeroen Klerks geeft toelichting
Leerlingen van 't Schrijverke gaan zo aan de slag Leerlingen van 't Schrijverke gaan zo aan de slag
Er wordt hard gewerkt Er wordt hard gewerkt
Nog een groepje aan de slag Nog een groepje aan de slag