SpeelWinkel in winkelcentrum de Hovel

Een plek waar jonge kinderen in alle rust in een vertrouwde omgeving kunnen spelen

Vanaf aanstaande zaterdag 31 januari 10.00 uur is het zover:  dan opent Lucia de Jong in winkelcentrum De Hovel in het voormalig pand van ‘Joris Sport‘ haar ‘SpeelWinkel’.  Nu is de naam ‘SpeelWinkel’ misschien wel een beetje misleidend, want je denkt al gauw dat je in een winkel iets kunt kopen, maar met ‘de SpeelWinkel’ wil Lucia heel laagdrempelig mensen in de gelegenheid stellen om met hun kinderen tot en met 4 jaar binnen te komen lopen en op hun gemak te gaan zitten, waarbij de kinderen alle ruimte krijgen om te spelen met hele eenvoudige materialen. Daarnaast wil Lucia hier ook cursussen verkopen.

 

Lucia de Jong

Lucia was twintig jaar lang werkzaam als directeur in de kinderopvang en verdiepte zich in tal van pedagogische visies. In 2007 ging ze aan de slag als zelfstandige en gaf workshops, cursussen en coaching aan professionals in de kinderopvang. Haar huidige beroep is het beste te omschrijven als pedagogisch trainer/coach voor opvoeders van kinderen in hun eerste – zo belangrijke - levensjaren. In die hoedanigheid biedt  Lucia  (groot-) ouders de cursus SpeelRuimte aan, waarin ouders geholpen worden om optimale kansen te geven aan de ontwikkeling van hun kind tijdens de eerste 30 maanden. Naast deze cursus verzorgt Lucia ook pedagogische thema-avonden en eventueel advisering en coaching aan huis. Voor verdere info hierover zie haar website www.luciadejong.nl .

 

De totstandkoming van de SpeelWinkel

Tijdens een uitstapje in Berlijn maakte Lucia van de zomer kennis met een soort speelwinkel in Berlijn met de naam ‘Strandgut’.  Ouders kwamen daar binnen met hun kinderen en gingen er met elkaar in gesprek, terwijl  hun kinderen speelden dat het een lieve lust was. Voor de kinderen waren heel weinig regels nodig en er werd gespeeld met heel eenvoudige materialen. De indrukken die ze daar opdeed lieten haar niet meer los. Eenmaal terug in Goirle bleef het idee van een speelwinkel in haar hoofd borrelen. Ze kwam op een gegeven moment met centrummanager Wim Aussems in gesprek over de leegstand in het winkelcentrum. En toen ging het balletje rollen. Zo kwam ze terecht in het pand, waarin voorheen Joris Sport was gevestigd, een ruim pand dat uitermate geschikt is voor haar ideeën van een speelwinkel.

 

SpeelWinkel is geen opvangplek, geen oppasplek en geen kinderopvang

De SpeelWinkel is voor zover Lucia bekend uniek in Nederland, in ieder geval zeker hier in de regio. Zoals reeds vermeld is de SpeelWinkel bedoeld voor kinderen tot en met 4 jaar en hun begeleiders. Jonge kinderen moeten hier de kalmte vinden om hun ding te doen. Kinderen kunnen er spelen met heel basale voorwerpen in een speciaal ingerichte en uitnodigende omgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een oude badkuip gevuld met zand, een klimrek, een tipi, een weegschaal en boomstammetjes. Ook is een hoek vrijgemaakt voor een hele grote grondbox, speciaal voor kinderen die nog niet kunnen lopen en alleen maar kunnen liggen, kruipen of even staan. Het verschil met een kinderopvang is het feit dat hier (groot)ouders of een oppas bij zijn. In de meeste gevallen geeft dat kinderen veel vertrouwdheid, ze zullen zich snel veilig voelen en  hun ding doen, dat spelen gaat dan als vanzelf. Als volwassene kun je in de SpeelWinkel ontdekken wat jouw kind interesseert en bezig houdt en je ontmoet er andere ouders.

 

Vrijwillige bijdrage

Lucia heft in haar winkel geen entree. Wel vraagt ze een vrijwillige bijdrage, omdat ze het laagdrempelig wil houden en omdat het eigenlijke product dat ze wil verkopen haar cursussen zijn, speciaal bedoeld voor ouders met jonge kinderen die rondlopen met vragen en daar met elkaar over willen praten.

 

Openingstijden

Voorlopig is de SpeelWinkel op maandag, woensdag en vrijdag geopend van 14.30 tot 17.30 uur, op dinsdag en donderdag van 9.30 tot 12.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Tijdens de openingsuren zal Lucia altijd zelf aanwezig zijn en staat dan open voor vragen die ouders hebben.

Lucia kijkt erg uit naar de opening van haar SpeelWinkel. Ze is erg benieuwd hoe het concept aan zal slaan, wat de reacties zijn.  Ze vindt het heel spannend of ze hier de intimiteit kan realiseren die jonge kinderen nodig hebben. Hier moeten de gesprekken van de ouders niet de boventoon voeren, maar staat het spel van de kinderen voorop.

 

Als redactie van Goirles Belang wensen wij Lucia van harte toe dat haar SpeelWinkel de ontmoetingsplek voor ouders met jonge kinderen wordt, die haar voor ogen staat, waarbij kinderen in alle rust in een vertrouwde omgeving kunnen spelen.

 

JP

Kinderen kunnen hier  spelen met heel basale voorwerpen Kinderen kunnen hier spelen met heel basale voorwerpen