Renovatie Molenpark symbolisch gestart

ingevoerd op 1-12-2014

Vertegenwoordigers van Amarant, de Heemkundige kring, de stichting Akkermolens en de stichting Biodiversiteit namen vanmorgen de schop ter hand om zo op symbolische wijze een grote boom te verplanten.
Dit was de openingshandeling van de renovatie van het Molenpark aan de Nieuwe Rielseweg. Paulissen Grond-, Water- en Wegenbouw is met de renovatie begonnen. De kosten bedragen € 150.000,00.

Wethouder Theo van der Heijden memoreerde in zijn toespraak de ontstaansgeschiedenis.
De gemeente werd benaderd door Amarant, Heemkundige Kring de Vyer heertgangen, Stichting Akkermolens en stichting Biodiversiteit om de handen ineen te slaan om samen tot een mooi en levendig park te komen. Er is een ambitiedocument opgesteld en op 9 december vorig jaar is een samenwerkingsconvenant gesloten.

Bewoners
Op 9 december 2013 zijn ook bewoners van de Nieuwe Rielseweg en van de Burgemeester Philipsenstraat opgeroepen om mee te denken en de kaders van het ambitiedocument te concretiseren en aan te vullen met eigen concrete wensen.
”Het was een intensief maar mooi proces waarbij heel veel betrokkenheid en creativiteit van samenwerkingsorganisaties en omwonenden is getoond. Het resultaat is een prachtig gedragen ontwerp dat door raad op 23 september is vastgesteld en is er tevens extra budget beschikbaar gesteld.”

Amarant
Amarant krijgt een nieuw en beter dierenverblijf voor zowel de dieren maar ook om in te werken voor cliënten. In de molen gaan ze streekproducten verkopen, thee schenken door cliënten en het park wordt eenvoudiger te onderhouden.

Heemkundige kring
Het prachtige heemerf wordt, door het meer zichtbaar te maken, bij het Molenpark betrokken en door een nieuwe ingang vanuit het park te realiseren.

Stichting Akkermolens
Behoud van molen en behoud van windcorridors zodat de
molen kan blijven draaien. Daarnaast is de molen beschikbaar voor Amarant .

Stichting biodiversiteit
Er komen elementen uit zogeheten ’akkermolen biotoop’ door bv de houtwal tegen het Amarantgebouw herstellen. Er worden oude fruitrassen geplaatst. Ook wordt een natuurlijke speelplaats aangelegdom kinderen bekend te maken met de ’natuur’.

Omwonenden
De bosschage aan de kant van de Burgemeester Philipsenstraat wordt verbeterd en er wordt een verhard pad voor betere toegankelijkheid aangelegd.Op verzoek van de bewoners van de Nieuwe Rielseweg komt er een vlonder bij de visvijver en bewegingsmelders op de verlichting om minder aantrekkelijk te zijn voor hangjongeren.

Op de foto staan v.l.n.r:
Van links naar rechts:

· Nel van Aggelen (St Biodiversiteit)

· Henk Kremers (Burgemeester Philipsenstraat)

· Marcel van der Wegen (Heemkundige kring)

· Leonie de Witte (Nieuw Rielseweg)

· Theo van der Heijden (Wethouder gemeente Goirle)

· Carel van Herpt (St Akkermolens)

· Caroline Vriens & Arthur Voermans (Amarant)