Testen huurhuis van de toekomst

ingevoerd op 21-11-2014

Woningcorporatie Tiwos leverde deze zomer samen met Ballast Nedam de zuinige Nul-Op-de-Meter woning op. Deze wordt nu getest door tijdelijke bewoners.

Bij de huurwoning aan de Le Sage ten Broekstraat zijn de woonlasten beter beheersbaar. Daarnaast is de woonkwaliteit beter en dragen deze woningen bij aan CO2-reductie.

De woning is in de zomer opgeleverd en na de bouwvakantie afgewerkt. Vanaf vrijdag 21 november gaan tijdelijke bewoners de woning testen. Zeven straatbewoners, een aantal projectmedewerkers en leden van de huurdersbelangenorganisatie van Tiwos gaan er logeren. Ook Tiwos directeur René Scherpenisse en wethouder Berend de Vries van Wonen en Milieu gaan ervaren hoe het is om te wonen in een woning die zelf energie opwekt.‎

”Bij de ontwikkeling is als uitgangspunt gehanteerd dat de Nul-Op-de-Meter woning een betaalbare en goede woning met lage energiekosten is, die ook nog eens goed voor het milieu is”, aldus Berend de Vries: ”Ik heb dan ook hoge verwachtingen. Maar ik ben vooral benieuwd hoe aangenaam het is om te leven in een woning waarvan de gevels optimaal zijn geïsoleerd, de kunststof kozijnen 3-laags glas hebben en zonnepanelen zorgen voor de ‎verwarming, warm water en elektriciteit”.

Verbeteren
Tiwos vraagt de proefbewoners om een logboek bij te houden. Hierin kunnen ze bijvoorbeeld opschrijven wat de buitentemperatuur was, hoe het binnen voelde, met hoeveel mensen ze waren, hoeveel energie de woning die dag opwekte en hoeveel ze verbruikt hebben. Ook moeten ze één nacht met de ramen open en één nacht met de ramen dicht slapen. In een Nul-Op-de-Meter woning moeten de ramen namelijk zoveel mogelijk dicht blijven. De woning wordt continu van verse lucht voorzien. Tiwos en Ballast Nedam gebruiken alle testgegevens om tot een onderhoudsplan te komen voor de andere, nog te renoveren woningen in de Le Sage ten Broekstraat.

Stroomversnelling Tilburg
Tiwos doet samen met Ballast Nedam mee aan de Stroomversnelling. Dit is een landelijk initiatief van bouwers en woningcorporaties om te kijken hoe ‎huurwoningen zeer energiezuinig kunnen ‎worden gemaakt. De huurder betaalt hierbij zijn energierekening aan de ‎corporatie. De corporatie levert voor dat geld een vernieuwde woning: comfortabel, gezond, ‎betaalbaar en ook nog duurzaam. Bezoek de website van de Stroomversnelling voor meer informatie.