2015: overgangsjaar voor jeugdhulp

ingevoerd op 18-11-2014

Kinderen die een zogenoemde jeugdzorgindicatie hebben, houden tot 1 januari 2016 jeugdhulp. Voordat de indicatie afloopt, wordt de situatie opnieuw bekeken.

Het opnieuw bekijken en bespreken wordt gedaan door de gemeente in overleg met de ouder(s)/verzorger(s) van een kind. De gemeente werkt hiervoor samen met professionals die deskundig zijn in jeugdhulp. Maatregelen die door de rechter zijn opgelegd kunnen langer doorlopen. Denk hierbij aan pleegzorg, jeugdbescherming, jeugdreclassering of een gedwongen opname in de kinder- en jeugdpsychiatrie.

Dichtbij
Het uitgangspunt van de jeugdhulp is om precies die ondersteuning te geven die kinderen nodig hebben om (weer) mee te kunnen doen in de samenleving. Die hulp wordt zo dichtbij mogelijk geregeld. Gemeenten sluiten daarom contracten af met jeugdhulpverleners die op dit moment ook jeugdhulp verzorgen. Een enkele jeugdhulpverlener koos om geen contract voor 2015 af te sluiten. In dat geval zoekt de gemeente met de hulpverlener en de ouder(s)/verzorger(s) naar een passende oplossing. Op de pagina jeugdhulp in 2015 op tilburg.nl is meer informatie voor ouders/verzorgers te vinden over de veranderingen. In deze brief staat ook meer informatie.

Samenwerken
De nieuwe Jeugdwet gaat in per 1 januari 2015. Gemeenten zijn vanaf die datum verantwoordelijk voor de jeugdhulptaken. De 9 gemeenten in de regio Hart van Brabant werken samen bij de veranderingen in de jeugdhulp. Dat doen ze met een groot aantal jeugdhulpverleners. Op de website hoeverandertmijnzorg.nl staat meer informatie over de dingen die wijzigen per 1 januari 2015. Hart van Brabant bestaat uit: Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Waalwijk en Tilburg.