Uniek concert

Tamboers & Pijpers van het Korps Mariniers en Slagwerkgroep Harmonie ‘Oefening en Uitspanning’ Goirle

Op zaterdag 15 november 2014 kunt u getuige zijn van een gevarieerd concert met bijzondere slagwerktechnieken uitgevoerd door de Tamboers & Pijpers van het Korps Mariniers. Zij geven ‘in het gelid’ een demonstratie van enkele ‘marsen en signalen’ en laten het publiek kennis maken met het ‘Mariniers trommel-systeem’. Een fysieke slagtechniek die na de tweede wereldoorlog op een zijspoor is geraakt door de opkomst van een makkelijker aan te leren slagwerk-systeem. Zij musiceren ook samen met de Slagwerkgroep van de Goirlese Harmonie. Daarnaast voert ook de Slagwerkgroep een eigen programma uit met onder andere melodische werken. Aan het concert gaan gedurende de dag meerdere workshops vooraf voor slagwerkers uit de regio. Het resultaat hiervan wordt eveneens ‘s avonds ten gehore gebracht. Tijdens de concertavond zal ook de marimba speciale aandacht krijgen, bespeeld door Wouter de Winne. Het concert wordt daarna voortgezet met sfeervolle klanken van de Steelband van de Tamboers & Pijpers. Dit alles bij een informele sfeer in de kapel van het CC Jan van Besouw. De presentatie van de avond is in handen van Judith van der Heijden.

Tamboers & Pijpers
De muzikanten van de Tamboers en Pijpers zijn allereerst opgeleid als volwaardige mariniers. Daarnaast hebben zij zich via een interne vakopleiding gespecialiseerd op trommel (tamboer) of piccolofluit (pijper). Ook voeren zij op traditionele wijze de trompetsignalen uit op een signaalhoorn. De Tamboers en Pijpers verzorgen muziek tijdens het militair ceremonieel. Dat is hun belangrijkste taak. Vaak werken zij hierbij samen met de Marinierskapel. Ook tijdens taptoes en marsen treden de Tamboers en Pijpers samen op met de Marinierskapel en ontstaat zo de typische en herkenbare sound. De tamboer-maître is de ceremonieel adviseur van de Koninklijke Marine.
De Tamboers en Pijpers zijn wereldwijd op uitzending geweest. Hierdoor heeft de techniek van vooral de Tamboers wereldfaam gekregen.
De Tamboers en Pijpers zijn mariniers die na een volledige basis mariniersopleiding zich via een vakopleiding gespecialiseerd hebben op trommel (tamboer) of piccolofluit (pijper).

Steelband van het Korps Mariniers
In 1969 schonk de bevolking van Aruba een compleet steelband instrumentarium aan het Korps Mariniers. De toenmalige korpsleiding besloot om het instrumentarium bij de Tamboers & Pijpers onder te brengen en de steelband van het Korps Mariniers was geboren. Na een heleboel studeren en uitvinden hoe zo’n instrument werkt, was er na ongeveer een jaar genoeg muziek ingestudeerd om te gaan optreden. Al 45 jaar laat de steelband zich zien in binnen- en buitenland op allerlei evenementen. Niet alleen binnen de Koninklijke Marine, maar ook ver daarbuiten heeft dit ensemble zijn muzikale sporen zeker verdiend.

Slagwerkgroep ‘Oefening en Uitspanning’
De slagwerkgroep van ‘Oefening en Uitspanning’ geeft concerten in samenwerking met het harmonie orkest maar geeft ook regelmatig eigen optredens. De laatste jaren heeft de slagwerkgroep zich steeds verder ontwikkeld, met name op het gebied van melodisch slagwerk. De veelzijdigheid van de muzikanten en hun instrumenten is de afgelopen jaren onder leiding van instructeur Wil Veeke verder gegroeid. De optredens van de Slagwerkgroep worden door de bezoekers dan ook in toenemende mate gewaardeerd. De afgelopen jaren zoekt de Slagwerkgroep steeds meer de uitdaging op door gezamenlijke concerten en workshops te organiseren met bevriende slagwerkgroepen in de regio. Een van de hoogtepunten dit jaar waren de unieke optredens met “Het Zuidelijk Toneel” met het toneelstuk “Julius Caesar” waar de slagwerkgroep met heel veel plezier aan heeft mee gewerkt.

Zaterdag 15 november 2014
Aanvang concert 20.00 uur
Toegang € 12,50 (jeugd tot 16 jaar € 7,50) via www.janvanbesouw.nl