Fiets met belastingvoordeel tot 1-1-2015

”Nog drie maanden kun je profiteren van het fietsenplan”.

Het voordeel kan oplopen tot wel 52%. Wij adviseren mensen om een fiets aan te schaffen met deze fiscaal zeer gunstige regeling. Tot het einde van het jaar kun je er nog van profiteren. Het blijft in 2015 weliswaar nog steeds mogelijk om een fiets van de zaak aan te schaffen, maar het belastingvoordeel houdt op te bestaan.
De voordelen van het fietsplan zijn:
- De maximale aanschafprijs van de fiets waarop belastingvoordeel van toepassing is bedraagt € 749,-
- Per jaar mag de werknemer tot een bedrag van € 82,- aan accessoires belastingvrij aanschaffen.
- De kosten van de fietsverzekering tellen ook mee met het belastingvoordeel, hier is geen limiet aan verbonden.

Uw werkgever kan de kosten voor de nieuwe fiets voorschieten en u kunt de aanschafprijs in een aantal termijnen terugbetalen. Dat kan bijvoorbeeld via een inhouding op uw brutoloon of inleveren van vakantiedagen. Door deze regeling betaalt u een stuk minder belasting en betaalt u hierdoor minder voor de fiets. Hoeveel? Dat hangt af van uw inkomen en de hoogte van de inkomstenbelasting.

Nieuwe wetgeving in 2015
De overheid past per 1 januari 2015 de wetgeving aan waardoor het fietsplan als regeling verdwijnt, maar er zijn zeker andere mogelijkheden om via de werkgever toch een fiets van de zaak aan te schaffen. Deze hoeven niet altijd nadeliger te zijn. Vanaf 1 januari 2015 is de WKR, de werkkostenregeling, voor alle werkgevers verplicht.

Wat houdt de werkkostenregeling (WKR) in?
Vanaf 1 januari 2015 vervallen de fiscale regels voor vergoedingen en verstrekkingen (waaronder de fietsregeling, personeelsuitjes, kerstpakketten, etc). Deze vallen dan onder de werkkostenregeling, de WKR. De werkgever heeft een budget van 1,2% van de totale loonsom die hij kan benutten voor vergoedingen en verstrekkingen aan zijn werknemers.

Krijg ik een ‘fiets van de zaak’?
De mogelijkheid voor een ‘fiets van de zaak’ blijft bestaan, de werkgever bepaalt wie hiervoor in aanmerking komt. Een werkgever kan dus de keuze maken om de huidige afspraken die hij met u heeft in stand te laten. Veelal zal de werkgever een fietsbudget gaan vaststellen, bijvoorbeeld 20% van zijn budget van de WKR.

Wat is het voordeel van de WKR?
Er worden geen nadere eisen gesteld aan de fiets. De werkgever bepaalt zelf de hoogte van de aanschafprijs, de frequentie en het type fiets. Stel dat de werkgever een parkeerprobleem heeft, dan heeft hij de mogelijkheid om de werkgener een fiets te geven voor een gekozen bedrag.

Paul van Korven Tweewielers
Tilburgseweg 68
5051 AJ Goirle
telefoon: 013-5341403
www.paulvankorvenfietsen.nl