Slachtoffers herdenken en de vrijheid vieren

Herdenking bevrijding Goirle op zondag 26 oktober

Op zondagmiddag 26 oktober organiseert de Afdeling Midden-Brabant van de Bond van Wapenbroeders wederom een herdenking op het kerkhof van St. Jan aan de St. Jansstraat in Goirle. Dit jaar is het 70 jaar geleden dat Goirle werd bevrijd. De herdenking begint om 16.00 uur en zal weer uit twee delen bestaan. In het eerste deel zullen de vlaggen half stok hangen en zal met respect en uit waardering stil worden gestaan bij de offers, die destijds zijn gebracht om Goirle te bevrijden. In aanwezigheid van enkele Britse nabestaanden zullen vooral de Britse, Poolse, Australische en Goirlese militairen, die in de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld, worden herdacht. In het tweede deel gaan de Nationale vlaggen in top en wordt aandacht besteed aan de bevrijding en de herwonnen vrijheid. Enkele leerlingen van groep 8 van BS De Bron zullen een eigengemaakt gedicht over hun beleving van de vrijheid voordragen. De plechtige herdenking zal worden afgesloten met het zingen van het Wilhelmus. Na de plechtigheid wordt iedereen in de gelegenheid gesteld om met een kopje koffie/thee of limonade in het CC Jan van Besouw na te praten over deze herdenking.

De Bond van Wapenbroeders, Afdeling Midden-Brabant heeft dit jaar een boekje samengesteld met de titel “OFFERS VOOR ONZE VRIJHEID”. In dit boekje staat een fietstocht van ruim 21 kilometer, die langs diverse plaatsen gaat waar destijds offers zijn gebracht om de vrijheid terug te krijgen. Deze tocht begint op het Heemerf aan de Nieuwe Rielseweg. Speciaal voor de mensen, die deze tocht op zondag 26 oktober willen rijden en af willen sluiten met de herdenking op het kerkhof, is vanaf 10.30 tot 13.00 uur het museum van de Heemkundige Kring geopend. Ook molen ‘De Visscher’ , één van de locaties waar de tocht langs gaat, is die zondag van 13.00 tot 16.00 uur geopend..
Deelnemers aan de fietstocht en deelnemers aan de herdenking, hou wel, in de gaten dat in de nacht van zaterdag 25 oktober op zondag 26 oktober de wintertijd ingaat.
Leerlingen van BS De Bron zetten bloemen bij de graven van de geallieerde militairen Leerlingen van BS De Bron zetten bloemen bij de graven van de geallieerde militairen