Veteranendag in Oisterwijk voor veteranen en burgers

ingevoerd op 22-10-2014

Het weekend van 25 t/m 27 oktober staat in de regio Tilburg in het teken van de bevrijding en de herdenking van de slachtoffers. De eerste zaterdag daarna staat in het teken van de Regionale Veteranendag. Oisterwijk is dit jaar op 1 november de locatie waar de Regionale Veteranendag wordt gehouden.

Op een veteranendag worden de veteranen door de overheid (gemeenten) bedankt voor hun inzet voor de vrede. Ook de burgers van de betreffenden gemeenten kunnen zich hierbij aansluiten. De laatste jaren wordt deze veteranendag bij toerbeurt georganiseerd. Vorig jaar ontving de gemeente Goirle de veteranen uit de genoemde plaatsen. Inmiddels is door enkele veteranen de Stichting Veteranen Hart van Brabant opgericht met als doelstelling de organisatie van de Regionale Veteranendagen in deze regio op zich te nemen. Dit gebeurt uiteraard in zeer nauwe samenwerking met de betreffende gemeenten, die financieel hun steentje bijdragen. Dit jaar is de locatie voor de Regionale Veteranendag dus in Oisterwijk. Hierbij ondersteunt de Gemeente Oisterwijk met een aantal faciliteiten.

De veteranen die wonen in de gemeenten Tilburg, Goirle, Loon op Zand en Oisterwijk ontvangen van hun eigen burgemeester een uitnodiging om op 1 november a.s. in Oisterwijk aanwezig te zijn. Zij dienen zich hiervoor bij hun gemeente aan te melden door het aanmeldingsformulier ingevuld terug te sturen. Op 1 november wacht hen een mooi programma in de Tiliander. Vanaf 13.00 uur worden zij met koffie of thee ontvangen en om 14.00 uur begint het officiële programma. Dit programma wordt muzikaal omlijst door “Starlight Boulevard”. Dit is een musicalgezelschap uit Utrecht en omstreken. Hun passie is muziektheater. Met hun optredens willen zij het publiek plezier geven en prikkelen door een verhaal met diepgang. Na het optreden van Starlight Boulevard is er tot 17.30 uur nog ruim de gelegenheid om gezellig samen te zijn, waarbij een drankje zeker niet zal ontbreken.

De burgers krijgen ook het nodige mee op deze Regionale Veteranendag. Zo zal De Lind in Oisterwijk op zaterdag 1 november van 10.00 tot 17.00 uur worden ingericht met divers bijzonder defensiematerieel, waaronder materieel dat destijds is ingezet in Libanon. Kinderen kunnen zelfs in een oude YP408 pantserwielvoertuig een ritje maken. In een Flightsimulator kunnen belangstellenden een kijkje nemen in de wereld van de veteraan. Net als vorig jaar in Goirle is dit jaar de ‘Bartje Compagnie’ een re-enectmentgroep van het 13e Infanterie Luchtmobiel, ook weer aanwezig. Zij bouwen waarheidsgetrouw enkele situaties na, zoals een waarnemingspost en een commandopost. Op deze wijze wil de organisatie van de Regionale Veteranen dag de burgers en de veteranen bij elkaar brengen. Hierdoor zal de erkenning van en de waardering voor de veteranen zeker worden verbreed. Ook kan de burgerbezoeker op deze dag ontdekken dat veteranen niet alleen maar ‘oude mannen’ zijn. Zeker in de laatste decennia zijn vele Nederlandse militairen uitgezonden geweest naar Bosnië, Irak of Afghanistan. Op dit moment zijn Nederlandse militairen onder meer in Mali actief. Ook deze, vaak nog jonge militairen, zijn na hun terugkeer van hun missie veteraan. Veteranen, die niet staan geregistreerd bij het Veteranen Instituut en geen uitnodiging hebben ontvangen, kunnen zich aanmelden bij de voorzitter van de organiserende stichting via:
pim@veteranenhartvanbrabant.nl .