10 november: Dag van de Mantelzorg in Goirle en Riel!

Mantelzorg is niet meer weg te denken uit het zorgbeeld in onze samenleving. Mantelzorgers vervullen een zeer belangrijke taak voor de oudere en zieke medemens die verzorging, extra hulp en aandacht nodig heeft.

Mantelzorg neemt alleen maar toe. Het past helemaal in het beeld dat de overheid voor ogen heeft: de participerende samenleving waarin mensen er voor elkaar zijn! Mantelzorgers hebben, meestal belangeloos, een belangrijke taak op zich genomen. Toch is er niet echt een podium voor hen. Zij staan vaak alleen in hun zware taak, naast hun eigen dagelijkse werkzaamheden, gezin en sociaal leven.

Dit jaar doet Goirle en Riel voor het eerst mee met de landelijke Dag van de mantelzorg. ContourdeTwern Goirle heeft hier het initiatief in genomen. Samen met een aantal vrijwilligers en professionals uit de gemeente, die belangeloos meewerken, willen we alle mantelzorgers in Goirle en Riel een stem en een gezicht geven. En daarmee de aandacht en waardering die zij verdienen.

Iedere mantelzorger heeft zijn/haar eigen verhaal. Tijd om het te delen.
Het is belangrijk dat mantelzorgers hun verhaal kwijt kunnen en ervaringen kunnen delen met elkaar, zodat er herkenning en erkenning is. Samen bespreken we tijdens de dag van de mantelzorg wat mantelzorgers nodig hebben aan ondersteuning, om de zorg nu en in de toekomst vol te kunnen houden.

Deze bijeenkomst is op maandagmiddag 10 november van 13.30 tot 17.00 uur. Cultureel centrum Jan van Besouw en de Bibliotheek hebben hun ruimtes hiervoor ter beschikking gesteld.
Om 13.30 uur opent wethouder Marijo Immink de ‘Middag van de mantelzorg’. Daarna is er tijd om met elkaar verhalen uit te wisselen en te delen. Professionele hulpverleners verzorgen die middag een aantal lezingen in het teken van zorg en ondersteuning voor mantelzorgers. Onderwerpen zijn: omgaan met dementie, gezonde voeding, praktische informatie over zorg, tillen en valpreventie, wat biedt ‘t Loket, hoe ziet hulp en ondersteuning door vrijwilligers eruit, voorlezen kan altijd en hoe zorg je als mantelzorger goed voor je zelf? Alle informatie wordt verzameld in een naslagboekje dat u aan het eind van de middag kunt meenemen.
Met een informele borrel sluiten we de Mantelzorgmiddag af.

Als blijkt dat mantelzorgers in Goirle en Riel elkaar ook na 10 november willen blijven ontmoeten, dan kan er in de toekomst een vervolg op komen. Ideeën en wensen van de kant van mantelzorgers horen wij graag.
Alle Mantelzorgers die woonachtig zijn in Goirle en Riel zijn van harte welkom bij deze (gratis) middag. Kent u iemand die mantelzorger is, maak hem/haar a.u.b. attent op deze bijeenkomst.

Opgeven kan tot 1 november a.s. via de mail:
iverhoeven@contourdetwern.nl of bij de receptie van het Zorgcentrum, Thomas van Diessenstraat 4 Goirle, 013 5349191.