Dongen, Goirle, Hilvarenbeek en Oisterwijk klaar voor de nieuwe jeugd-/wmo-zorg

ingevoerd op 16-10-2014

Vier trotse wethouders en zestien even trotse organisaties kwamen bijeen in restaurant de Boschkens om de afronding van het aanbestedingsproces voor de lokale jeugd- en Wmo-zorg contractueel af te ronden. Zij tekenden allen symbolisch op een groot plakkaat aan de muur. De echte contracten waren al getekend.

Vanaf 1 januari 2015 zijn de taken op het gebied van zorg, werk en jeugdhulp een verantwoordelijkheid van de gemeenten. Het rijk draagt miljoenen euro’s over aan de gemeentes in Nederland.

Dongen, Goirle, Hilvarenbeek en Oisterwijk sloegen de handen ineen en begonnen een aanbestedingsprocedure in het voorjaar.
Wethouder Piet Panis van Dongen zegt hierover: ”Zo hielden we in het voorjaar van 2014 een marktconsultatie met alle aanbieders die zich hiervoor hadden aangemeld. We bespraken met hen voor welke opdracht de gemeenten staan. We legden uit dat wij gaan voor behoud van kwaliteit en resultaat en een lager budget beschikbaar hebben voor de uitvoering. Over thema’s als sturen op resultaat en innovatie is uitgebreid gebrainstormd. Achter de schermen hebben we als gemeenten dus langer gewerkt aan deze procedure dan voor het publiek zichtbaar is.”

Er is veel te doen over de grootste transitie allertijden in de zorg. Brabants Dagblad kopte vandaag: ’Onrust jeugdzorg: kalmer aub’

Het rijk kort bij de overheveling van de taken het budget met 15%. Veel vrees bij bestaande aanbieders is dat er nieuwe wachtlijsten ontstaan en dat de meest kwetsbare jeugd over het hoofd wordt gezien.

Wethouder Panis hierover: We organiseren werk, zorg en jeugdhulp goed en dichtbij de mensen. Bovendien bundelen we hulp en ondersteuning. Vaak is er sprake van meer dan één probleem binnen een huishouden. Voortaan pakken we die aan op een goede samenhangende manier. Mensen krijgen één contactpersoon waarmee ze alles bespreken. Samen onderzoeken ze of mensen zelf oplossingen kunnen vinden voor vragen, problemen en knelpunten. Daarnaast bekijken ze of familieleden, vrienden of vrijwilligers kunnen helpen. Zijn er geen afdoende oplossingen gevonden, dan vormt de gemeente het sociale vangnet. We laten onze inwoners dus niet vallen.”
Verder zei hij: ”Vandaag tekenen we met de gecontracteerde zorgaanbieders de raamovereenkomsten en ronden daarmee met succes het aanbestedingsproces af voor de inkoop van lokale jeugd- en Wmo-zorg, Dat is belangrijk nieuws voor onze inwoners. Immers: de 16 aanbieders die we contracteren, leveren na 1 januari 2015 in opdracht van de gemeenten professionele zorg en ondersteuning aan nieuwe klanten die in onze gemeenten wonen. Ik vertrouw erop dat zij met toewijding hulp en ondersteuning gaan bieden aan onze inwoners.”

Voor huidige cliënten geldt een overgangsrecht tot en met 31 december 2015; zij houden de zorg van de huidige aanbieder.


vlnr: Piet Panis(gem. D), Bernd Roks (H), Pieter Smit (O) en Sjaak Sperber (G) vlnr: Piet Panis(gem. D), Bernd Roks (H), Pieter Smit (O) en Sjaak Sperber (G)