Huwelijk in zicht? Voor cadeau naar de Wereldwinkel!

ingevoerd op 16-10-2014

De beeldjes van kisii-steen zijn al 35 jaar klassiekers in onze Wereldwinkel. We kunnen niet zonder! Vooral omdat er telkens weer ontwikkeling is in de ontwerpen. Daarom brengen we steeds weer beeldjes mee als we naar Centrum Mondiaal gaan, het verzamelgebouw van fairtrade importeurs. Alleen de ‘endless knot’, ofwel de eindeloze knoop, een oud symbool uit het Verre Oosten voor een lang leven en oneindige liefde, blijft zoals hij is. Waarom zou je ook zo’n prachtig werk veranderen, mooi in zijn eenvoud en zó knap gemaakt! We kochten hem in drie verschillende maten in, maar alle drie even mooi. 

Kisiisteen is een relatief zachte zeepsteen die met de hand gedolven wordt in de bergen bij de stad Kisii in West-Kenia. De kleuren variëren van roomwit naar zalmrood en bruin. De producenten nemen de blokken steen mee naar huis en zagen ze met een grote zaag in afgepaste stukken om er bijvoorbeeld kleine vriendschapskringen van te maken of deze Endless. Met een kapmes en later met fijner gereedschap brengen ze de vormen aan. De vrouwen polijsten de beeldjes door ze onder water in tobben met schuurzand te behandelen.

Liefde, gezin, en moeder met kind zijn geliefde onderwerpen voor de beelden en beeldjes. Geen wonder dat ze altijd weer gekocht worden als cadeautje bij een speciale gelegenheid zoals een huwelijk(sverjaardag). Of gewoon voor thuis, omdat ze zo mooi zijn!

Er zijn sinds enige tijd ook gekleurde producten. Die worden door een aparte ‘verfgroep’ beschilderd en voor een mooie glans met schoenpoets opgepoetst. Eerst waren ze er alleen in donkere kleuren, maar nu hebben we ook dierfiguurtjes in de vrolijkste kleuren en motieven. Loopt u gewoon eens binnen om te kijken: op de Tilburgseweg, onder de gele vlag!

Dit en eerdere artikelen zijn ook te lezen op de website van de Wereldwinkel: www.wereldwinkelgoirle.nl. Daar vindt u ook onze contactgegevens en nieuws over bijvoorbeeld (extra) openingstijden.