Boekje ‘OFFERS VOOR ONZE VRIJHEID. Een tocht langs belangrijke locaties in Goirle tussen 1940 en 194

Uitreiking eerste exemplaar aan burgemeester Machteld Rijsdorp op 3 oktober.

Op vrijdagavond 3 oktober om 19.30 uur neemt in de Heemschuur aan de Nieuwe Rielseweg in Goirle burgemeester Machteld Rijsdorp het eerste exemplaar van het boekje ‘OFFERS VOOR ONZE VRIJHEID’ in ontvangst.

Dit boekje is uitgebracht door de Afdeling Midden-Brabant van de Bond van Wapenbroeders, ter gelegenheid van de zeventigste herdenking van de bevrijding van Goirle. In die laatste weken voorafgaand aan de bevrijding in oktober 1944 zijn in Goirle vele offers gebracht. Niet alleen door Goirlenaren, maar zeker ook door de geallieerde militairen.
Het aantal personen, dat deze bevrijding en voorafgaande periode daadwerkelijk heeft meegemaakt, wordt steeds minder.

Daarom vinden de Wapenbroeders dat de vrijheid en alles wat destijds daarvoor is gedaan, moet worden doorgegeven. Om dit te bereiken hebben zij een boekje samengesteld waarin een (fiets)tocht staat beschreven die langs 17 locaties in en net buiten Goirle gaat. De gebeurtenissen en de offers die daar zijn gebracht, staan in het boekje beschreven.

De voorzitter en secretaris van de Wapenbroeders van de Afdeling Midden-Brabant gaan in de weken na de uitreiking van het eerste exemplaar in de groepen 8 van alle Goirlese basisscholen met de leerlingen praten over de bevrijding van Goirle en over het begrip vrijheid. Op het einde van iedere les krijgen de leerlingen het boekje gratis uitgereikt.

De Wapenbroeders hopen dat deze leerlingen, met hun gezin of familie, deze tocht gaan rijden. En als het enigszins mogelijk is voor of op zondag 26 oktober, want dan vindt om 16.00 uur, bij de graven van de geallieerde militairen op het kerkhof van St. Jan, een door de Wapenbroeders georganiseerde herdenking plaats. Iedereen die belangstelling heeft voor dit boekje is op 3 oktober vanaf 19.00 tot 21.00 uur welkom in de Heemschuur aan de Rielseweg.

Na de overhandiging aan burgemeester Machteld Rijsdorp kan iedereen het boekje GRATIS in ontvangst nemen. Daarna is het boekje op te halen bij Jan Schrijver, Korenmolenplein 9 (tel.: 06-39044790) of bij Hans Kroes, Martin Luther Kinglaan 7 (tel.: 06-10379876). Door sponsoring van diverse instanties, bedrijven en personen kan het boekje gratis worden uitgegeven.
De omslag van het boekje De omslag van het boekje