Willem II stunt met overwinning op bezoek bij Feyenoord

Sensatie in de Kuip

Eindelijk is het dan gebeurd. Willem II won na 20 jaar in de Kuip van Feyenoord. Gemakkelijk is het niet gegaan want de Tricolores namen dan wel een voorsprong van 2-0 maar moesten het laatste half uur van de wedstrijd met man en macht verdedigen tegen de Rotterdammers. Die scoorden nog wel tegen, maar de gelijkmaker kwam niet op het scorebord. Doelman Kostas Lamprou was bij de Tilburgers de grote uitblinker.

Jurgen Streppel bracht een op vier plaatsen gewijzigd team in het veld. Jonas Heymans (geschorst), Bruno Andrade (geblesseerd), Ali Messaoud (geblesseerd), Tim Cornelisse (geblesseerd) werden vervangen door Mitchell Dijks, Frank van der Struijk, Samuel Armenteros en Robert Braber. Op 25 september 1994 wonnen de Tricolores voor het laatst in de Kuip. Het werd 0-2 door doelpunten van Bouchlal en Van Hintum. Zou het Willem II lukken om onverwacht toe te slaan? Ruim 350 Willem II supporters zaten op de tribune om Willem II aan te moedigen. Die wisten de eerste helft niet wat ze zagen. In eerste instantie trad de Willem II verdediging aarzelend op. Feyenoord profiteerde er niet van. De Tricolores beten na enkele minuten echter stevig van zich af.

In de 8e minuut moest doelman Kenneth Vermeer zijn eerste tegendoelpunt in de Kuip incasseren. Het was een mooie treffer. Armenteros zette vanaf de linkerkant goed door en gaf de bal op maat aan de snel opkomende Frank van der Struijk, die geen genade kende. Hard schoot hij de Tilburgers naar een 0-1 voorsprong. Het gaf de spelers de moed om met goed positiespel de thuisclub terug te dringen. Feyenoord mocht dan wel een paar corners nemen maar Kostas Lamprou heerste in de lucht. Nadat Terell Ondaan naast schoot, zagen de verbijsterde toeschouwers hoe een prachtige aanval in de 23e minuut opnieuw werd omgezet in een fraai doelpunt.

Ondaan zette voor en Armenteros schoot hard nummer twee in de touwen, 0-2. Feyenoord deed wat het kon maar kon de grote vorm niet vinden. Willem II kwam wel goed weg toen Frank van der Struijk zijn tegenstander onderuit haalde. Penalty? Neen besliste arbiter Braamhaar. In de laatste minuut van de eerste helft passeerde de falende Boëtius twee verdedigers, maar in goede positie komend om te scoren miste hij. Willem II ging met een verdiende voorsprong zich beraden op de tweede helft.

Feyenoord kwam na de rust in het veld met meer aanvallende intenties. Mathijsen en Boëtius bleven achter in de kleedkamer. In hun plaats kwamen Elvis Manu en Jens Toornstra in het veld. Nadat Kostas Lamprou een paar hoge ballen uit de lucht plukte, verving Jurgen Streppel Robbie Haemhouts door Ricardo Ippel. Feyenoord bracht even later Colin Kazim-Richards in voor Mitchell Te Vrede. De thuisclub zette alles op alles om tegen te scoren, maar de defensie onder leiding van Jordens Peters gaf geen krimp. Pas in de 75e minuut had Colin Kazim-Richards succes toen hij een hoge bal feilloos achter de Willem II doelman kopte, 1-2. Feyenoord rook haar kans en zette Willem II onder grote druk. Veel mogelijkheden om te counteren kregen de Tricolores ondertussen niet waardoor de verdediging het tamelijk lastig kreeg. Gelukkig bracht de paal tot tweemaal toe redding. Met het verstrijken van de minuten gingen de Willem II-supporters er op de tribune in geloven dat er eindelijk een uitwedstrijd tot een goed einde werd gebracht. De slotminuten kropen voorbij maar Willem II hield stand tegen een onmachtig Feyenoord. Groot was de vreugde toen scheidsrechter Braamhaar voor het eindsignaal floot.