Regionaal archief in Kazernehof 75 in een nieuw jasje gestoken

ingevoerd op 12-9-2014

Donderdag 11 september 2014 vierden Regionaal Archief Tilburg en Stadsmuseum Tilburg een feestje. Het gebouw aan Kazernhof 75 in het centrum van Tilburg werd heropend na een verbouwing. Loco-burgemeester Marcelle Hendrickx en diverse andere burgemeesters en wethouders uit het werkgebied van het archief waren aanwezig. Onder grote belangstelling werd het gebouw officieel heropend met een digitale handtekening onder een document dat een kwartier later online stond op de website van het archief. Is er ooit een archiefstuk sneller beschikbaar gekomen?

In vaktermen heet dit ’digital born’, een document dat geen papier als bron heeft, maar in oorsprong alleen digitaal bestaat. Deze digitale manier van werken, opslaan en beschikbaar stellen in rap tempo is een ontwikkeling waar archieven in de zeer nabije toekomst mee te maken krijgen.
Ook in rap tempo was de timelapse die in anderhalve minuut de transformatie liet zien van de oude studiezaal naar de nieuwe. Architecte Femke Gerris van Vorm en Zo ontwierp het nieuwe uiterlijk van het gebouw.

Met een vernieuwd gebouw was het archief ook toe aan een nieuw logo. In het logo is een doolhof te zien, dat symbool staat voor een zoektocht. Mensen komen in de collecties van het archief speuren, onderzoeken, ze moeten hun weg vinden in de vele archiefstukken. Regionaal Archief Tilburg probeert deze speurtocht zo eenvoudig mogelijk te maken door veel digitaal aan te bieden, gebruik te maken van goede databanken en door gedegen dienstverlening. Het blijft speuren, maar dan wel in een eenvoudig doolhof. Marleen Klijn van Nonka ontwierp dit logo.

Marcelle Hendrickx zette niet alleen digitaal haar handtekening. Zij plaatste (in de kleur magenta) de eerste handtekening op de muur in de hal. Geïnspireerd op het ’zweetkamertje’ in Leiden en het kunstwerk Measuring the Universe van Roman Ondak kan iedere bezoeker zijn of haar naam achterlaten op een muur in de hal van het archief. Zo kom je als bezoeker iets halen (informatie) en laat je ook iets achter als bewijs dat je in Kazernehof 75 geweest bent.
Studiezaal regionaal archief Studiezaal regionaal archief