Colleges Bestuur en maatschappij Tilburg University gewijd aan vliegramp MH17

ingevoerd op 28-8-2014

Bij wijze van nagedachtenis aan de slachtoffers van vlucht MH17, onder wie hoogleraar Willem Witteveen, maar ook om te beginnen met de noodzakelijke reflectie op deze vliegramp, wijdt hoogleraar Gabriël van den Brink de mastercursus Bestuur en maatschappij van Tilburg University dit najaar aan gevolgen ervan. De colleges worden gegeven door in totaal elf docenten, onder wie enkele gastdocenten.

Hoogleraar rechtstheorie en retorica Willem Witteveen van Tilburg Law School kwam om bij de vliegramp in de Oekraïne, samen met zijn echtgenote Lidwien Heerkens, die werkzaam is geweest aan de Tilburg School of Humanities, en hun dochter Marit Witteveen, 2e jaars studente Liberal Arts aan Tilburg University. Willem Witteveen zou volgens enkele van zijn collega’s de eerste zijn geweest om een ramp als deze te behandelen in zijn college.

De mastercursus zal de morele, rechtsstatelijke en politieke gevolgen van de neergeschoten vlucht behandelen. Hoogleraar Maatschappelijke bestuurskunde Gabriël van den Brink, die het initiatief nam voor deze speciale mastercursus, stelt in zijn college de vraag of de ramp in Nederland tot een terugkeer van Grote Politiek leidt. Dat zou een keerpunt betekenen ten opzichte van de voorbije periode, waarin het politieke handelen steeds ‘kleiner’ werd. Het zwaartepunt van de staat ging naar afzonderlijke burgers, terwijl de betekenis van politiek handelen de meeste burgers ontging. Processen op Europees of geopolitiek vlak lieten veel mensen koud en de morele vragen van het samenleven werden niet langer in politieke termen gesteld.

Andere docenten zullen uiteenlopende onderwerpen behandelen, zoals de veiligheid in de luchtvaart, hedendaagse rouwverwerking, de verslaglegging van de ramp in de media, en de gevolgen voor de publieke opinie. Het volledige cursusprogramma staat online.

Colleges openbaar
Gezien de bijzondere betekenis van de ramp voor Tilburg University, maar ook als gebaar aan de samenleving, worden de colleges vanaf vrijdag 5 september opengesteld voor belangstellenden als toehoorder. De colleges worden gegeven op masterniveau. Aanmelden is voor toehoorders verplicht en kan vanaf begin september via