Gezinsdag voor kinderen met diabetes

ingevoerd op 28-8-2014

Kidz&Ko, het samenwerkingsverband tussen kinderdiabetesteams in de regio Eindhoven, Den Bosch en Tilburg, houdt op zaterdag 30 augustus de jaarlijkse Gezinsdag. Op deze dag ontmoeten kinderen met diabetes type 1 elkaar in Gilze, samen met hun broertjes, zusjes en ouders.

Logo Kidz&KoWanneer een kind diabetes krijgt, krijgt het hele gezin daarmee te maken. Bij jonge kinderen zijn de ouders verantwoordelijk voor het reguleren van de bloedsuiker. Maar ook voor broertjes en zusjes verandert er veel in het dagelijks leven. Het is fijn als je ziet dat andere kinderen precies hetzelfde meemaken. En juist dat is de kracht van de Kidz&Ko Gezinsdag. Samen spelen, samen praten, maar vooral ook samen eten, levert heel veel momenten van herkenning op.

Prof. dr. Bart Roep
Speciale gast op deze dag is prof. dr. Bart Roep, die zich als wetenschapper al jaren intensief bezighoudt met het vinden van een oplossing voor diabetes type 1. Hij houdt ’s ochtends een lezing over de laatste ontwikkelingen op het gebied van onderzoek. Zijn werk biedt heel veel patiënten met diabetes type 1 hoop voor de toekomst.

Sportief en educatief
Terwijl de kinderen (onder toezicht van diabetesverpleegkundigen) sportief en creatief aan de slag gaan, kunnen de ouders aan workshops deelnemen. Psycholoog Margot Mutsaerts belicht de psychologische kant van het hebben van een kind met diabetes, de praktijk 4Kids2Tell presenteert haar visie. Loes de Muinck-Rijs van Vidarte is gespecialiseerd in NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) en geeft tips over hoe je op een andere manier met de emoties van je kind én je eigen emoties om kunt gaan. Anouk Brands, psycholoog in opleiding en ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 1, leidt een workshop waarbij ouders een aantal pubers het hemd van het lijf mogen vragen.

Georganiseerd door ouders
De organisatie van de Kidz&Ko Gezinsdag is in handen van vier ouders die allemaal een kind met diabetes type 1 hebben. Zij krijgen daarbij ondersteuning van de kinderdiabetesteams van de ziekenhuizen in Eindhoven, Den Bosch en Tilburg. De afgelopen jaren waren de Gezinsdagen een enorm succes en naar verwachting zullen dit jaar nog meer ouders en kinderen (0-15 jaar) deelnemen. De Gezinsdag vindt dit jaar plaats in het pand van Boeren Medical in Gilze. De dag begint om 11.00 uur en eindigt om 16.30 uur.

Over Kidz&Ko
Kidz&Ko is een samenwerkingsverband tussen de kinderdiabetesteams van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (met vestigingen in Tilburg en Waalwijk), het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond. Eind 2008/begin 2009 hebben de ziekenhuizen uit Oss/Veghel en Geldrop zich aangesloten bij dit verband. De samenwerking is bedoeld om goede kwaliteit en continuïteit van zorg aan kinderen en tieners met diabetes in de genoemde regio samen te organiseren. De afkorting Kidz&Ko staat voor KinderDiabetesZorg & KwaliteitsOverleg.